ZARAZNIJI SOJ

Novi klasteri omikron varijante u Sloveniju su uvezeni iz Švedske i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Svi oboljeli imaju lakši tijek bolesti s blažim simptomima, a epidemiolozi nastavljaju s utvrđivanjem njihovih rizičnih kontakata
 Ilustracija/Jure Makovec/AFP

U Sloveniji je do ponedjeljka potvrđeno 10 slučajeva infekcije zaraznijom omikron varijantom koronavirusa, u dva međusobno nepovezana klastera, objavio je u srijedu nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Zaražene osobe doputovale su iz Švedske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a zabilježeni su i sekundarni prijenosi na druge osobe u Sloveniji.

Prema priopćenju NIJZ-a, svi oboljeli imaju lakši tijek bolesti s blažim simptomima, a epidemiolozi nastavljaju s utvrđivanjem njihovih rizičnih kontakata.

Jedna osoba može omikron varijantu virusa prenijeti na 20-30 drugih ljudi koji nisu zaštićeni i mnogo je zaraznija od delta varijante. Premda uzrokuje blaže simptome, virus bi u slučaju novih mutacija mogao postati izuzetno opasan, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare Borut Štrukelj, profesor Farmaceutskog fakulteta.

Dodao je kako su u Europskoj agenciji za lijekove u postupku odobrenja četiri nova cjepiva protiv covida-19: Novavax, Valneva, Sinopharm i Sinovac. Neka od njih trebala bi biti dostupna već početkom sljedeće godine, a protiv omikron varijante učinkovita bi bila više od 50 posto, dodao je.

Zbog pojave novog soja koronavirusa, zdravstvene vlasti u Sloveniji preporučile su svim osobama starijima od 50 godina da se zaštite trećom, booster dozom postojećih cjepiva koja su na raspolaganju.

Računa se da bi za sprječavanje težih posljedica u sadašnjoj fazi epidemije 98 posto te populacije trebalo biti cijepljeno, a booster doza cjepiva protiv nove omikron varijante učinkovita je nakon što imunost od prethodnog cijepljenja bitno padne, ocjenjuju slovenski epidemiolozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 08:50