LINIJA KIJEV - SEPARATISTI

NOVI KORAK PREMA OKONČANJU JEDINOG AKTUALNOG RATA U EUROPI Dogovorena je razmjena zatvorenika prije isteka godine

 Boris Kovačev / CROPIX

Službeno Kijev i proruski separatisti istoka Ukrajine dogovorili su u ponedjeljak da će prije kraja godine razmijeniti zatvorenike, što je jedna od mjera za smirivanje napetosti dogovorenih na mirovnom samitu u Parizu.

"Dogovorili smo razmjenu zatvorenika prije kraja godine, kao što je bilo navedeno u zaključcima sastanka u formata Normandija u Parizu", napisala je na Facebooku glasnogovornica pregovarača iz Kijeva Darka Olifere.

Format Normandija okuplja Rusiju, Ukrajinu, Njemačku i Francusku.

Predstavnik Moskve Boris Grizlov i izaslanici separatista potvrdili su ruskim agencijama zaključenje tog dogovora tijekom telekonferencije.

I Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), koja ima promatrače na istoku Ukrajine, priopćenjem je potvrdila taj dogovor.

Nakon sastanka na vrhu u Parizu, na kojem su se 9. prosinca sastali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i ruski Vladimir Putin uz francusko-njemačko posredovanje, dogovoreno je nekoliko mjera za smirivanje napetosti poput razmjene zatvorenika do kraja godine i novo povlačenje boraca iz triju područja do kraja ožujka.

Ukrajinske snage se na istoku Ukrajine suprotstavljaju proruskim separatistima, a Kijev i Zapad smatraju da ih podržava Moskva, što ona opovrgava. U ratu je od 2014. poginulo više od 13.000 ljudi.

Mirovni sporazumi potpisani u Minsku 2015. omogućili su bitno smanjenje nasilja, ali političko rješenje sukoba još nije zaživjelo.

Moskva i Kijev su već u rujnu proveli veliku razmjenu zatvorenika što je prvi znak popuštanja krize koja potresa te dvije zemlje od 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:40