SJEVERNA IRSKA

Novi lider DUP-a: ‘Odbacivanje Protokola o Sjevernoj Irskoj je glavni prioritet‘

Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut kojim su ukinute kontrole između Republike Irske i Sjeverne Irske
Edwin Poots
 Paul Faith7AFP

Novi lider sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) Edwin Poots kazao je u nedjelju da će njegov glavni prioritet u narednim mjesecima biti odbacivanje Protokola o Sjevernoj Irskoj.

Poots je kazao kako se planira sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i irskim premijerom Michaelom Martinom unutar prvih 90 dana na novoj dužnosti kako bi pokušao razriješiti probleme koji su nastali nakon brexita po pitanju trgovine.

Trenutno je Poots ministar poljoprivrede Sjeverne Irske, a za Sunday Life je kazao da neće ići na sastanke irskih i sjevernoirskih ministara, dok se ne riješi pitanje protokola.

Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europsko tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

Poots je u intervjuu govorio o trgovinskim aranžmanima nakon brexita, reformiranju DUP-a, suradnji s drugim strankama, irskom jeziku te o datumu odlaska svoje prethodnice Arlene Foster s funkcije prve ministrice Sjeverne Irske.

Poots, koji se nedavno oporavio od operacija karcinoma, porazio je na izborima za čelnika DUP-a vođu stranačkog kluba u britanskom parlamentu Jeffreya Donaldsona.

Novi vođa sjevernoirskih unionista kazao je kako je zatražio sastanak s premijerom Johnsonom o protokolu. Također će se sastati s ministrom za Sjevernu Irsku Brandonom Lewisom, a razgovarat će o istom problemu.

"Protokol je daleko najveće pitanje", poručio je Poots u intervjuu.

"Za mene to nije unionističko pitanje. To je pitanje za Sjevernu Irsku. Nakon završetka prijelaznog razdoblja imat ćemo 15 tisuća kontrola na dobra koja ulaze u Sjevernu Irsku iz Velike Britanije", istaknuo je.

"Carine na robu iz supermarketa i hranu koja će doći u vašu trgovinu. To će utjecati na svakog potrošača u Sjevernoj Irskoj", dodao je.

Čelnik DUP-a je podsjetio da 98 posto lijekova i medicinske opreme dolazi u Sjevernu Irsku iz Velike Britanije te da može doći do problema s dostupnošću lijekova za onkološke bolesnike.

"Potpuno je neprihvatljivo da bi naša zdravstvena služba mogla biti pogođena dodatnim troškovima, a zbog toga bi možda mogla ostati i bez određenih potrebnih materijala", rekao je Poots.

"Moramo pronaći rješenje koje će sve ovo nadvladati. EU treba prepoznati da protokol nije primjeren svrsi. Ne funkcionira i ne može funkcionirati pa moramo smisliti nešto novo", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:02