AMERIČKA ADMINISTRACIJA

NOVI MINISTAR OBRANE STUPA NA DUŽNOST 1. SIJEČNJA Trump će zamijeniti Mattisa dva mjeseca ranije nego očekivano, nasljednik je bivši direktor Boeinga

James Mattis i Donald Trump
 REUTERS

WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je najavio da će ministra obrane Jima Mattisa zamijeniti Patrickom Shanahanom već 1. siječnja, dva mjeseca ranije nego što je to bilo očekivano.

Izvor upoznat sa situacijom Reutersu je otkrio da Trumpu smeta pažnja koju je dobilo Mattisovo pismo ostavke i koje je implicitno kritiziralo Trumpovu vanjsku politiku i pristup prema vojnim saveznicima, nakon što je predsjednik odlučio povući američku vojsku iz Sirije.

Trump je imenovanje Shanahana, aktualnog zamjenika ministra obrane, najavio objavom na Twitteru, nazvavši tog bivšeg direktora Boeinga "veoma talentiranim".

Trump je u srijedu šokirao odlukom da povlači američku vojsku iz Sirije. Mattis je ostavku podnio dan kasnije, rekavši da je spreman ostati na dužnosti još dva mjeseca.

"Budući da imate pravo na ministra obrane čija će vam stajališta biti bliža (...) mislim da je ostavka dobra odluka", napisao je taj umirovljeni general korpusa mornaričkog pješaštva u pismu u četvrtak.

Mattis se tako pridružio dugom popisu imena visokih dužnosnika Trumpove administracije koji su podnijeli ostavku ili su razriješeni, neki i bezočno, poput državnog tajnika Rexa Tillersona kojeg je Trump otpustio u ožujku putem Twittera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2020 14:20