‘PODUZETNA I USPJEŠNA‘

Novi moment u korupcijskoj aferi: Otkrivena uloga sestre uhićene političarke, biznis joj je strelovito napredovao

Kako je Eva Kaili napredovala u hijerarhiji u Bruxellesu, tako je njezina sestra Mantalena Kaili pokretala projekte, dobivajući europsku podršku

Eva Kaili

 Facebook, Instagram

Politika je bila obiteljski posao za obitelj Kaili, otkriva portal Politico donoseći pojedinosti o poslovnim projektima sestre Eve Kaili koji su svi bili usko vezani uz rad sada bivše potpredsjednice Europskog parlamenta koja je našla u središtu skandala zbog primanja mita od Katara. Kako je Eva Kaili napredovala u hijerarhiji u Bruxellesu, tako je njezina sestra Mantalena Kaili pokretala projekte, dobivajući europsku podršku i sestrino političko navijanje, zaključuje nakon svoje istrage Politico.

Mantalena Kaili stala je čvrsto na stranu svoje sestre kada je skandal s katarskim koferima natrpanim eurima eksplodirao u srcu Europske unije. "Poznavajući osobnost i moralne vrijednosti svoje sestre, uvjerena sam da to nije istina", komentirala je Mantalena Kaili sestrino uhićenje, ali je ubrzo netko izbrisao njezino i imena njezinih suradnika s internetskih stranica projekata kojima se bavila.

Sestra joj je bila izrazito uspješna u političkim krugovima u Bruxellesu, ali poduzetna i uspješna bila je i Mantalena i njezina kompanija Made Group. Interesi firme, slučajno ili manje slučajno, preklapali su se sa sestrinom karijerom.

Jedan od najboljih primjera koje je pronašao portal Politico je u sektoru znanosti i tehnologije. Naime, baš dok je Eva Kaili postajala sve zainteresiranija za umjetnu inteligenciju i blockchain tehnologiju u EP-u, njezina sestra interesirala se za ista područja. Tako je 2018. godine pokrenula neprofitnu inicijativu ELONtech u sklopu Made Groupa, koja se bavila baš tim temama.

image

Nekoliko stotina tisuća eura zaplijenjeno u akciji uhićenja Eve Kaili

Handout/Afp

Vrhunac Evine podrške blockchainu bio je iste 2018. godine, kada je objavljena rezolucija o toj tehnologiji. Grčka parlamentarka, koja je članica EP-a postala 2014. godine, vodila je europski panel za znanost i tehnologiju koji će iduće 2019. godine osnovati Centar za umjetnu inteligenciju. Obje sestre bile su uključene u ELONtech, kao i nekoliko asistenata Eve Kaili u Parlamentu.

Jedan od urednika ELONtecha, Dimitris Tzanidakis, također se pojavljuje na popisu pomoćnika Eve Kaili na web stranici Europskog parlamenta, dok se viši pravni savjetnik ELONtecha Alexandros Spyridonos pojavljuje na istom popisu parlamentarnih pomoćnika kao pružatelj usluga, piše Politico.

Godine 2020. Eva Kaili je bila u međunarodnom savjetodavnom odboru za STOA-u, savjetodavno tijelo Europskog parlamenta za inovacijske prioritete EU. Odbor je uključivao predstavnika ELONTecha - i predstavnika Qatar Foundationa, razvojne organizacije iz emirata dubokog džepa, zaduženog za obrazovanje, znanost i kulturu.

Djelatnosti ELONtecha vrlo su labavo definirane, piše Politico. Riječ je o tijelu koje priređuje događaje i predstavlja se kao "promatračnica" i "platforma" za pravne i tehnološke teme. Prema platformi za transparentnost LobbyFacts.eu, uključena je u registar lobističkih organizacija EU od 2020., fokusira se uglavnom na blockchain tehnologiju. ELONtech je u međuvremenu nestao iz registra.

Matična organizacija Made Group nije objavila svoje račune, ali je prema podacima iz EU primila velike iznose iz sredstava EU za svoje projekte, iza kojih je podrškom stala i Eva Kaili.

ELONtechova web stranica skinuta je s weba krajem prošlog tjedna. Potom je ponovno vraćena na mrežu, ali s uklonjenim imenima svih njegovih zaposlenika. Posljednji događaj ELONtecha, održan u prvom tjednu prosinca, bio je Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji u Ateni, čiji je domaćin bila Eva Kaili u Europskom parlamentu.

Imenovanje savjetodavnog odbora - uz druge događaje i inicijative poduzete tijekom mandata Eve Kaili - trenutačno istražuje STOA kako bi se uvjerila da je sve bilo transparentno, rekla je Politicu osoba iz ureda jednog zastupnika u Europskom parlamentu povezanog s istragom.

image

Francesco Giorgi i Eva Kaili

Str/Afp

Christian Ehler, europarlamentarac desnog centra koji je preuzeo predsjedanje STOA-om u ožujku 2022., rekao je za Politico da nije siguran je li se izričito raspravljalo o prijedlogu imenovanja stručnjaka koji je radio za ELONtech.

Na pitanje Politica zašto su imena osoblja i savjetnika uklonjena s web stranice ELONtecha, Mantalena Kaili je rekla da je to učinjeno kako bi se očuvala "diskrecija" savjetnika i volontera organizacije. Upitana zašto je izbrisala i svoje ime, rekla je da "nije tajna" da je vodila ELONtech.

Kada je Eva Kaili uhićena u sklopu belgijske istrage o korupciji, pranju novca i kriminalnoj organizaciji, Mantaleni Kaili također je zamrznuta imovina.

Mantalena Kaili bila je u upravljačkom odoru lobističke skupine Industry Commons, koja Mantalenu opisuje kao "glavnu savjetnicu i blisku suradnicu grčke europarlamentarke Eve Kaili". Zašto nije navedena u sestrinu konzultanskom timu na stranicama EP-a, Mantalena Kaili kaže da ne zna. Mantalena je odvjetnica, a jedna od njezinih najbližih suradnica u Made Groupu bila je Matina Kanaki, nekadašnja asistentica Eve Kaili. U studenome 2022. godine Kanaki je postala menadžerica nekretninske firme koju su pokrenuli Eva Kaili i njezin također uhićeni partner, Talijan Francesco Georgi.

Organizacija Made Group godinama je sudjelovala u digitalnim projektima europskog programa Horizon 2020, s kojim je bila povezana Eva Kaili. Riječ je o 80 milijardi eura vrijednom razvojnom programu Europske unije. Među ostalim, prije dvije godine upravo je Made Group odabran za operatera regionalnog centra Starts, koji je osnovan u sklopu Horizona 2020. Made Group, prema izvorima Politica, dobio je oko 105.000 eura za sudjelovanje u Startsu.

No, Mantalena negira da su sestra i ona surađivale na problematičan način. "Imali smo aktivnosti koje se nisu eksplicitno preklapale s Evinom agendom", izjavila je za Politico, i dalje inzistirajući na sestrinoj nevinosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:28