NEMA ŠTETE

Novi napad na američke snage u Iraku: ‘Dron je pao u bazu‘

Baze Ain al-Asad i al-Harir na sjeveru Iraka te vojni kamp blizu bagdadske zračne luke bili su od srijede na meti pet napada

Vojne snage u Iraku, ilustracija

 Ahmad Al-rubaye/Afp/Profimedia/Ahmad Al-rubaye/afp/profimedia

Baza američkih snaga u Iraku ponovno je u subotu napadnuta dronom, doznaje se od sigurnosnih izvora u Iraku, a Pentagon je rekao da ne može to potvrditi.

Ovo je peti napad na američke i strane snage u Iraku u zadnja četiri dana dok naoružane skupine bliske Iranu prijete američkim interesima zbog potpore Washingtona Izraelu, na čijem je tlu islamistički pokret Hamas 7. listopada izveo napad neviđenih razmjera.

U napadu u subotu nema žrtava, a skupina pod nazivom "Islamski otpor u Iraku" preuzela je za njega odgovornost na kanalima Telegrama bliskim šijitskim milicijama odanim Iranu.

"Dron je pao u bazu" Ain al-Asad, na zapadu Iraka, gdje su stacionirane američke i snage međunarodne antidžihadističke koalicije, rekao je za AFP izvor u iračkoj vojsci koji je htio ostati anoniman. Dron nije prouzročio "nikakvu štetu".

Drugi mjesni sigurnosni dužnosnik govorio je o "dvjema bespilotnim letjelicama: prva je srušena, a druga je pala zbog tehničkog kvara".

Pentagon je ipak priopćio da nije upoznat s tim događajem.

"Nismo dobili nikakvo operativno izvješće koje bi potvrdilo" da se u subotu dogodio napad, rekao je dužnosnik američkog ministarstva obrane koji je htio ostati anoniman.

Baze Ain al-Asad i al-Harir na sjeveru Iraka te vojni kamp blizu bagdadske zračne luke bili su od srijede na meti pet napada. U tim su bazama američki i koalicijski vojnici.

Oko 2.500 američkih vojnika i tisuću vojnika drugih zemalja članica koalicije sada su stacionirani u bazama iračkih snaga.

Zadnjih dana milicije odane Iranu koji podupire Hamas i ne priznaje državu Izrael, zaredali su s prijetnjama Sjedinjenim Državama. Jedna od njih, Hezbollah, zatražila je da Amerikanci "odu" iz Iraka, inače će "kušati paklenu vatru".

Hamas je od 7. listopada ubio više od 1.400 ljudi na izraelskom teritoriju, većinom civila koji su pokošeni metcima, živi spaljeni ili su umrli nakon mučenja prvog dana napada palestinskog islamističkog pokreta iz Gaze, objavile su izraelske vlasti.

U pojasu Gaze ubijeno je gotovo 4.400 Palestinaca, uglavnom civila, u neprestanom izraelskom bombardiranju, priopćilo je Hamasovo ministarstvo zdravstva u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2024 16:53