MLADOST - LUDOST

Novi, opasni izazov s gajbama širi se TikTokom: ‘Pa to je gore nego da padnete s ljestava!‘

‘Informirajte se u svojoj lokalnoj bolnici imaju li mjesta za vas prije nego ovo pokušate‘, poručio je zdravstveni ured Baltimorea
Milk Crate Challenge
 Youtube

Posljedni izazov koji se širi internetom uključuje velike plastične kutije za mlijeko, ravnotežu i vrlo bolne padove, piše Guardian.

U izazovu 'kutija za mlijeko', koji je nedavno pokrenut na TikToku, sudionici uzimaju nekoliko velikih, plastičnih kutija za mlijeko, slažu ih jednu na drugu u oblik piramide i pokušavaju se popeti na vrh i onda sići, a da se pritom čitava konstrukcija ne prevrne.

Video snimke vrlo bolnih padova jako su popularne na internetu, a neke od njih pogledane su već više milijuna puta. Liječnici upozoravaju da u ovom izazovu mogu nastati jako teške ozljede.

- To je možda i gore nego pasti s ljestava, kazao je Shawn Anthony, ortoped i kirurg u bolnici Mount Sinai u New Yorku. - Jako se teško pripremiti za ovakve padove kakve sam vidio u tim videima. Riskiraju jako ozbiljne ozljede zglobova, rekao je.

Neki su doktori i u ovu priču uspjeli uključiti koronu pa aktere novog izazova upozoravaju da možda neće dobiti adekvatnu medicinsku skrb ako se ozlijede jer će bolnice možda biti preopterećene covid pacijentima, što je trenutno, primjerice, slučaj u nekim američkim saveznim državama.

George Gantsoudes, ortoped i kirurg iz Virginije, napisao je na Twitteru: - Ortopedske operacije potrebne da se saniraju ozljede zadobivene prilikom ovakvih padova spadaju pod tzv. 'elektivne operacije', odnosno one koje nisu hitne.

U ponedjeljak je zdravstveni ured Baltimorea na Twitteru objavio: - S obzirom da se broj hospitalizacija povećava diljem zemlje, informirajte se u svojoj lokalnoj bolnici imaju li mjesta za vas prije nego se prihvatite ovog izazova.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) također se oglasila o čitavoj stvari nakon što se komičar Conan O’Brien našalio da mu je potrebno njihovo odobrenje prije nego se prihvati izazova, povezujući to s izdavanjem odobrenja Pfizerovom cjepivu ranije tog tjedna.

- Čekam odobrenje FDA-a prije nego se prihvatim izazova s kutijama od mlijeka, napisao je O'Brien na Twitteru u ponedjeljak. Nadugo zatim, stigao je i odgovor FDA-a: - Iako mi reguliramo mlijeko, ne preporučujemo da ovo probate. Možda da si natočite čašu mlijeka, a kutije poslije složite i vratite u trgovinu?

Izazov s kutijama od mlijeka posljednji je u nizu potencijalno opasnih izazova koji su postali viralni na TikToku. Posljednjih mjeseci na toj se platformi pojavilo nekoliko izazova uključujući 'blackout challenge' ('izazov nesvjestice') u kojoj mladi i djeca zadržavaju dah dok se ne onesvijeste te 'Benadryl izazov' u kojem mladi namjerno uzimaju velike količine antihistaminika kako bi izazvali halucinacije.

U službenoj izjavi o ovom posljednjem izazovu, glasnogovornik TikToka je rekao: - TikTok zabranjuje sve sadržaje koji promoviraju opasno ponašanje, a mi uklanjamo sve takve snimke i preusmjeravamo potrage na stranice s uputama kako bismo takvo opasno ponašanje obeshrabrili. Potičemo sve da budu oprezni, kako na mreži tako i u stvarnom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 17:25