MRAČNI ISTUP

Novi Orbanov manifest: ‘Pred nama je čitavo desetljeće rata, opasnosti i nesigurnosti‘

"Svatko tko je sudjelovao u transportu oružja za Ukrajinu jednom nogom je već u tome ratu"

Mađarski premijer Viktor Orban

 Attila Kisbenedek/Afp

Mađarski parlament potvrdio je danas novi mandat premijeru Viktoru Orbanu, čelniku stranke Fidesz koji zemlju vodi od 2010. Izabran je sa 133 glasa za, dok je 27 zastupnika bilo protiv. Orban je položio zakletvu i održao prilično mračan govor o budućnosti Europe.

- Desetljeće koje je pred nama bit će desetljeće opasnosti, nesigurnosti i rata - rekao je.

Dodao je da su rat u Ukrajini te europske sankcije koje su uslijedile stvorili energetsku krizu koja bi mogla dovesti do recesije i stagnacije u Europi. Vjeruje i da će se vratiti nove epidemije, a da će se izbjeglički valovi iz siromašnih u bogate zemlje povećati te da će ekonomske posljedice svih tih čimbenika biti vrlo ozbiljne. Rat u Ukrajini, kazao je Orban, osjetit će čitav svijet, piše Daily News Hungary.

- Pred našim se očima otvara desetljeće rata. Moramo početi misliti ne o tome što želimo, već kakva je naša stvarnost - rekao je novi-stari mađarski premijer.

Istaknuo je kako je njegov prioritet izbjeći uvlačenje Mađarske u rusko-ukrajinski sukob, te osiguravanje mira i sigurnosti u svojoj zemlji. Dodao je kako će rat u mađarskom susjedstvu vrlo vjerojatno biti duži nego što se očekivalo te da će uključivati oružje koje će "biti teško zanemariti" te koje će predstavljati stalnu prijetnju sigurnosti zemlje. Analitičarima će sigurno biti zanimljiva njegova izjava kako je svatko tko je sudjelovao u transportu oružja za Ukrajinu "jednom nogom već u ratu".

- Mi se zalažemo za mir. Rat uništava, mir gradi. Želimo primirje, prestanak paljbe i mirovne pregovore. To je naša pozicija - rekao je mađarski premijer.

Rekao je kako ekonomske mjere koje bi "uništile mađarske obitelji" nisu prihvatljive i neće biti usvojene.

- Bruxelles zlorabi svoje ovlasti svakog dana i pokušavaju na nas svaliti teške i loše odluke - dodao je rekavši i kako je Mađarska pokazala svoje tolerantno lice prema migrantima, rodnim i spolnim pitanjima te prema naftnom embargu.

- Ali nećemo se odreći zaštite naših granica. Migrante ne možemo pustiti i zaštitit ćemo naše obiteljske vrijednosti te rodne i spolne aktiviste ne možemo pustiti u škole - rekao je.

Zaključno je rekao kako je, unatoč svemu, interes Mađarske da i u idućoj dekadi ostane u Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:18