KAOS U BRUXELLESU

Novi Orbanov udar na Ukrajinu razbjesnio Europu, Berlin na nogama, Šveđani prijete: ‘Ne znamo zašto mu to smeta?!‘

Mađarska poručuje da će blokirati isplatu europske vojne pomoći Ukrajini sve dok Kijev drži OTP banku na popisu sponzora rata

Viktor Orban

 /Profimedia

Mađarska već tjednima blokira isplatu europske vojne pomoći Ukrajini zato što je Kijev proglasio njezinu OTP banku "međunarodnim ratnim sponzorom." Ukrajina se nadala da će u ponedjeljak na sastanku europskih ministara vanjskih poslova dogovor konačno biti postignut, no umjesto toga Mađarska se dodatno zainatila i posvađala s Njemačkom.

"Protivit ćemo se isplati ovih 500 milijuna eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći sve dok Ukrajina drži OTP banku na popisu međunarodnih sponzora rata", rekao je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó. Od ruske invazije na Ukrajinu, zemlje EU su sklopu Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) osigurale 5,6 milijardi eura za potporu Kijevu u borbi protiv Rusije. Ministar Szijjártó naglasio je da bi zbog spora oko OTP banke njegova zemlja mogla blokirati i planirani 11. paket sankcija EU namijenjen Rusiji.

Ucjena EU

Kako saznaje Politico, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na sastanku je citirala izvješća u kojima se tvrdi da OTP priznaje neovisnost okupiranih teritorija Luhansk i Doneck. Mađarska je odbacila optužbe, nazvavši izvješća koje je Baerbock citirala "netočnima" i ustvrdila kako uprava banke OTP javno izražava svoju podršku Ukrajini.

Iako su diplomati, koji su prisustvovali sastanku, raspravu između Baerbock i Szijjárta nazvali "civiliziranom", treba primijetiti kako je do svađe došlo nakon što su i druge europske zemlje, poput Švedske i Estonije, pritisnule Mađarsku zbog blokiranja vojne pomoći Ukrajini. Čini se da europski čelnici sve otvorenije iskazuju svoje frustracije prema Viktoru Orbánu, koji je u više navrata ucjenjivao EU i odgađao uvođenje sankcija protiv Rusije.

image

Annalena Baerbock

Karim Jaafar/Afp

Jedan je diplomat izrazio zbunjenost oko toga zašto se Mađarska zakvačila za ukrajinski popis s obzirom na to da on nema pravni značaj.

Podsjetimo, početkom svibnja ukrajinska antikorupcijska agencija stavila je OTP banku na crnu listu međunarodnih ratnih sponzora jer, navodno, pruža povlaštene kredite ruskoj vojsci, odnosno zapravo ih nagrađuje za počinjene ratne zločine.

OTP je jedna od 50 najvećih banaka u Rusiji, gdje uslugama opslužuje više od 2,2 milijuna korisnika. Ruska podružnica OTP banke zauzima osmo mjesto na tržištu kreditnih kartica te i nakon ruske invazije na Ukrajinu ostaje jedna od vodećih banaka na ruskom tržištu financijskih usluga. Rusima pozvanim na služenje vojnog roka, kao i njihovim obiteljima, OTP banka, navodno, nudi zajmove i odgodu plaćanja kredita.

Ratni sponzori

Nakon uvrštenja OTP-a na ukrajinski popis ratnih sponzora, banka je objavila priopćenje u kojem tvrdi da je "drastično smanjila svoju prisutnost na ruskom tržištu" te da je njezin tržišni udio smanjen na samo 0,17 posto. Ukrajinski popis nema pravne posljedice, ali poziva potrošače da bojkotiraju tvrtke koje se na njemu nalaze.

Na listi su i brojne europske tvrtke u Francuskoj, Italiji i Grčkoj - poput Raiffeisen banke, Auchana i Yvesa Rochera - ali Mađarska je dosad jedina država članica EU koja je pokrenula pitanje uvrštavanja kompanija na popis ratnih sponzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:15