KOVANJE ZAVJERE

Novi pokušaj: Al-Qa'ida planira napad na američki putnički zrakoplov koji će letjeti na Olimpijske igre u London!

Britanske obavještajne agencije prošlog su tjedna odbile otkriti više detalja, niti mjere koje poduzimaju kako bi spriječili napad

Al-Qa'ida navodno planira izvesti teroristički napad na američki putnički zrakoplov koji će letjeti na Olimpijske igre koje će se od 27. srpnja do 12. kolovoza ove godine održati u Londonu.

Vijest koja je izašla u javnost unjela je strah među američke i britanske obavještajne agencije. Naime, al-Qa'ida planira uposliti regrturane radikaliste sa zapada kako bi izbjegli sigurnosne provjere u zračnoj luci.

Al-Qa'ida s Arapskog poluotoka tako je u svoje je redove regrutirala Norvežanina koji je obuku dovršio u jemenskom kampu.

Od 2009. godine ovo je četvrti put da je urota otkrivena. Te je godine naime, al-Qa'ida poslala britanskog studenta nigerijskog porijekla na zrakoplov sa bombom ispod hlača. Bombu iznad Detroita nije uspio detonirati, pa je uhićen. Godine 2010. poslali su kargo letom za Chicago dvije bombe skrivene u printeru. No i one su otkrivene i potom deaktivirane u Dubaiju i Britaniji.

Treća moguća nesreća izbjegnuta je prije dva mjeseca kada se britanski tajni agent tajno 'ubacio' u al-Qa'idu i tamo volontirao kao bombaš samoubojica. Američkim je vlastima tada prokrijumčario posljednju verziju bombi koje pripadnici Al-Qa'ide nose ispod hlača.

Dosad još nije bilo zabilježenih napada al-Qa'ide s Arapskog poluotoka (AQAP) na Veliku Britaniju. No, to ne znači da Britanci nisu u opasnosti.

Norveški regrut s islamskim imenom Abu Abdurrahman koji je u tridesetim godinama i nema prethodnog kriminalnog dosjea regriturao se 2008. i ubrzo postao radikalan član al-Qa'ide. Kasnije je otputovao u Jemen gdje je proveo nekoliko mjeseci trenirajući.

Britanske obavještajne agencije prošlog su tjedna odbile otkriti više detalja, odnosno, kako su otkrili ovu urotu te koji je njezin cilj i vrijeme napada. Nisu željeli komentirati niti koje mjere poduzimaju kako bi spriječili napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:29