PARLAMENTARNI OKRŠAJ

Novi pokušaj ljevice da oslabi vladu Janeza Janše: Parlament odbio interpelaciju protiv Vizjaka

Interpelaciju je oporba pokrenula nakon što je u medijima objavljena kompromitirajuća snimka razgovora Vizjaka, stara 14 godina

Andrej Vizjak

 Darko Tomas/Cropix

Slovenski parlament odbacio je interpelaciju protiv ministra za okoliš i prostor Andreja Vizjaka, nakon višesatne rasprave koja je potrajala kasno u noć na subotu.

Za njegovu smjenu glasovala su 43 zastupnika iz oporbenih stranaka, tri manje od potrebne natpolovične većine, u novom pokušaju lijeve opozicije da oslabi vladu Janeza Janše, pred parlamentarne izbore koje je predsjednik Borut Pahor najavio za 24. travnja iduće godine.

Interpelaciju je oporba pokrenula nakon što je u medijima objavljena kompromitirajuća snimka razgovora Vizjaka, stara 14 godina, s jednim poduzetnikom i tajkunom, u kojemu oni pregovaraju o tome kako privatizirati jedno veliko poduzeće. Vizjak je tada bio ministar gospodarstva u prvoj vladi Janeza Janše.

Janšinu vladajuću koaliciju početkom idućeg tjedna čeka još jedan parlamentarni okršaj jer će se odlučivati o zahtjevu opozicije za izglasavanje nepovjerenja ministru unutarnjih poslova Alešu Hojsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:55