IZLAZAK NA BIRALIŠTA

Novi pokušaj sastavljanja vlade: Bugarski predsjednik sazvao prijevremene izbore za 11. srpnja

Svog bliskog savjetnika za sigurnost i obranu postavio je kao premijera za prijelazni period dok se ne formira nova vlada
Bugarski predsjednik Rumen Radev
 Nikolay Doychinov/AFP

Bugarski predsjednik Rumen Radev u utorak je sazvao prijevremene parlamentarne izbore za 11. srpnja te je ovlastio Stefana Janeva, svoga bliskog savjetnika za sigurnost i obranu, kao premijera za prijelazni period dok se ne formira nova vlada.

Najsiromašnija članica Europske unije ponovno izlazi na birališta tri mjeseca nakon što su neriješeni izbori u travnju rezultirali rascjepkanim parlamentom koji nije uspio sastaviti vladu.

Janev (61), zamjenik premijera i ministra obrane u prvoj prijelaznoj vladi iz 2017. godine, imat će zadatak upravljati pandemijom koronavirusa te osigurati poštene izbore, rekao je predsjednik u priopćenju, potvrdivši ranije izvješće Reutersa.

Predsjednik Radev je oštar kritičar dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova.

Janevljeva vlada će također morati odlučiti hoće li ili neće predati nacionalni plan Bruxellesu o tome kako Sofija planira iskoristiti više od 6 milijardi eura iz fonda za oporavak od koronavirusa EU-a.

Financijama će upravljati Asen Vasiljev (43), koji je diplomirao na Harvardu i koji je 2013. godine služio kao privremeni ministar gospodarstva i energetike. Vasiljev je bio dio tima koji je pripremio Radevljeve prijedloge projekata koji će se financirati iz EU fondova za oporavak.

Borisovljeva sadašnja stranka desnog centra GERB, ponovno je nakon glasovanja u travnju bila najveća stranka, no izgubila je mjesta zbog bijesa naroda zbog ukorijenjene korupcije, dok ostale stranke nisu željele koalirati s njom.

Borisov nije uspio formirati vladu, a također su propali pokušaji nove antielitističke stranke koju predvodi TV voditelj Slavi Trifonov te treće najveće stranke, Socijalista.

Analitičari kažu da će novi izbori u srpnju najvjerojatnije stvoriti još jedan rascjepkani parlament koji bi mogao zakomplicirati formiranje vlade. Nedavna anketa je pokazala da Borisovljev GERB i Trifonovljev ITN ("Postoji takav narod") imaju podjednake izglede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 00:11