BOGATAŠI TEŠKI MILIJARDE DOLARA

NOVI POREDAK OLIGARHA Abramovič nije ni među 10 najbogatijih Rusa!

Među 131 dolarskim milijarderom u Rusiji i dalje je prvi Ališer Usmanov, ali se lista iza njega značajno mijenja
 AFP

Suvlasnik londonskog Arsenala, dioničar Facebooka i vlasnik najutjecajnijih ruskih novina Komersant, Uzbekistanac Ališer Usmanov, drugi je put zaredom osvojio titulu najbogatijeg Rusa. Njegov je imetak procijenjen na 18,72 milijarde dolara, što je oko 650 milijuna više nego lani.

To je objavio utjecajni ruski business magazin CEO, nasljednik nedavno ukinutog lista Finans koji je godinama sastavljao najrelevantniji popis ruskih oligarha.

Više milijardera

Najnoviji popis pokazao je da je broj ljudi s bogatstvom od jedne i više milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu povećan za čak 11, pa sada Rusija ima 131 registriranog dolarskih milijardera koji su zajedno “teški” 450 milijardi dolara. Za usporedbu, ruske devizne rezerve iznose oko 900 milijardi dolara. Prva zlatna desetorka “teška” je 147 milijardi dolara, što je 12 posto više nego 2011., ali još uvijek iapk manje nego “zlatne” 2007. kada je bogatstvo desetorice najbogatijih iznosilo rekordnih 221 milijardu.

Nakon Usmanova, vlasnika unosnog Metaloinvesta, koji posjeduje dionice Facebooka i Mail.ru Groupa, drugu poziciju sačuvao je i šampion otprije tri godine, tajanstveni Vladimir Lisin (tri sina drži dalje od javnosti, ruski tabloidi nikad nisu objavili fotografiju niti jednog od njih, a ne zna se ni njihov uzrast), vlasnik Novolipeckog metalurškog kombinata, sa 17,2 milijarde, dok je brončano postolje zauzeo “Dubrovčanin” Viktor Vekselberg koji je skočio s prošlogodišnjeg osmog mjesta, uvećavši svoju imovinu za gotovo 3,5 milijardi dolara. Vekselberg je imao sreću te je ugovorio najunosniji posao u Rusiji 2012. godine, prodavši svoj udio u rusko-britanskom naftnom TNK-BP-u najvećoj državnoj naftnoj tvrtki Rosneft.

Nova ruska elita

To je bila i najveća poslovna fuzija 2012. u svijetu, vrijedna 54,5 milijardi dolara. Zahvaljujući njoj se vlasnik vile kod Dubrovnika i kolekcionar umjetnina (vlasnik iznimne kolekciju Fabergeovih jaja koje je svojedobno izložio i u Dubrovniku), koji se godinama vrti među prvih 10, sada našao na zavidnoj poziciji. S brončane pozicije Vekselberg je svrgnuo šefa Severstala, Alekseja Mordašova, koji je pao za nešto više od milijardu dolara. Roman Abramovič, najpoznatiji ruski oligarh koji se godinama kitio titulom najbogatijeg i vlasnik europskog nogometnog prvaka, londonskog Chelseaja, prvi put otkad se radi rang-lista ispao je iz Top 10 te je sa 11,53 milijarde dolara tek na 11. mjestu. Mnogi ruski listovi zajedljivo spominju da ga je nova supruga, rastrošna i zahtjevna galeristica i dizajnerica Daša Žukova, došla glave.

Četvrtu poziciju kao jedan od najpouzdanijih ruskih milijardera drži bankar Mihail Fridman sa 15,32 milijarde, a na petome se mjestu skrasio nekad prvi na listi Mihail Prohorov koji se otisnuo u političke vode pokušavajući konkurirati i samom Vladimiru Putinu na izborima za predsjednika.

Najveći proboj među milijardere lani su napravili poslovnjaci koji se bave IT businessom, poput Vjačeslava Mirilašvilija, ruskog Zuckerberga, vlasnika ruske inačice Facebooka V kontakte, zatim Arkadij Volož, vlasnik najjače ruske internetske tražilice Jandeks, te Jevgenij Kasperski iz ruske informatičke antivirusne tvrtke Kaspersky lab koja je nedavno provalila naprednu cyber-špijunsku operaciju zvanu Crveni oktobar (Red October - Rocra), čiji su cilj bile vladine institucije, diplomatska predstavništa i nevladine udruge uglavnom u zemljama bivšeg SSSR-a i istočnoj Europi.

Najveći rast

Najveći dosad zabilježeni skok ostvarila su braća Danil i Sergej Hačaturov, suvlasnici najveće ruske osiguravateljske kuće Rosgosstrah, koji su se u odnosu na lani popeli za 42 mjesta pa sada dijele 38. poziciju sa po 2,89 milijardi dolara.

Najveću zbrku, pak, napravio je Putinov zagonetni prijatelj Genadij Timčenko kojega su lani neke ruske novine proglasile najbogatijim Rusom sa stranom putovnicom (finskom) i imetkom od 24,6 milijardi dolara, ali ga je CEO sveo u realne okvire, postavivši ga na 12. poziciju, odmah iza Abramoviča, s procjenjenih 11,48 milijardi dolara.

1. Ališer Usmanov

18,72 mlrd. $ - Vlasnik Metaloinvesta, suvlasnik Arsenala (21 posto), dioničar Facebooka i vlasnik Komersanta

2. Vladimir Lisin

17,2 mlrd. $ - Vlasnik Novolipeckog metalurškog kombinata i autor znanstvenih Ëlanaka o metalurgiji

3. Viktor Vekselberg

15,94 mlrd. $ - Vlasnik tvrtke Renova bogatstvo je stekao u poslovima s naftom i aluminijem

4. Mihail Fridman

15,32 mlrd. $ - Prvi čovjek Alfa grupe i vlasnik Afla banke, bavi se dragim kamenjem

5. Mihail Prohorov

15,25 mlrd. $ - Vlasnik najvećeg investicijskog fonda Onexim, kandidirao se na predsjedničkim izborima

6. Aleksej Mordašov

14,41 mlrd. $ - Vlasnik grupe Severstal u sklopu koje upravlja rudnicima i najvećim ruskim lancem željezara

7. Leonid Miheljson

13,7 mlrd. $ - Gazda najveće privatne plinske tvrtke Novatek i suvlasnik naftne kompanije Sibur

8. Oleg Deripaska

12,6 mlrd. $ - Ruski kralj aluminija te glavni sponzor i opskrbljivač Zimskih olimpijskih igara u Sočiju

9. Vladimir Potanjin

12,32 mlrd. $ - Bavi se izvozom sirovina preko tvrtke Interros i suvlasnik je tvrtke Noriljski nikal

10. Vagit Alekperov

12,03 mlrd. $ - Većinski vlasnik najveće ruske privatne naftne kompanije Lukoil, prisutne i u Hrvatskoj

11. Roman Abramovič

11,53 mlrd. $ - Navodno je rasprodao sve svoje poslovne operacije u Rusiji. Živi u Londonu, a omiljeni hobi mu je nogometni klub Chelsea

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:01