NAKON NANCY PELOSI

Novi posjet koji bi mogao razjariti Peking: Na Tajvan stiglo još jedno visoko američko izaslanstvo

Tajvanski predsjednički ured objavio je da će se američki visoki dužnosnici s predsjednicom Tsai sastati u ponedjeljak ujutro

Dio američkog izaslanstva u posjetu Tajvanu

 AFP PHOTO/Ministry of Foreign Affairs

Izaslanstvo američkog Kongresa doputovalo je u nedjelju u dvodnevni posjet Tajvanu tijekom kojeg će se sastati s predsjednicom Tsai Ing-wen, druga grupa najviših američkih dužnosnika koja onamo stiže usred vojnih napetosti sa susjednom Kinom.

Peking, koji demokratski uređeni Tajvan smatra svojim teritorijem, već neko vrijeme održava vojne vježbe oko otoka, želeći na taj način izraziti gnjev zbog ovomjesečnog posjeta Taipeiju predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

De facto američko veleposlanstvo u Taipeiju priopćilo je da izaslanstvo predvodi senator Ed Markey, koji stiže u pratnji još četiriju zastupnika u sklopu šireg posjeta indo-pacifičkoj regiji.

Tajvanski predsjednički ured objavio je da će se američki visoki dužnosnici s predsjednicom Tsai sastati u ponedjeljak ujutro.

"U trenutku kada Kina podiže napetosti u Tajvanskom tjesnacu i regiji svojim vojnim vježbama, Markey predvodi izaslanstvo koje će posjetiti Tajvan, što još jednom ukazuje na čvrstu potporu američkog Kongresa Tajvanu", stoji u priopćenju.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je fotografije američkih dužnosnika koje su domaćini dočekali u zračnoj luci Songshan u središtu Taipeija, a doputovali su transportnim zrakoplovom američkih zračnih vojnih snaga.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen rekla je u četvrtak da kineska prijetnja silom nije smanjena, iako se prvotno činilo da se najveće pekinške vojne vježbe ikada oko otoka smanjuju.

Vlada u Taipeiju kaže da, budući da Narodna Republika Kina nikada nije vladala otokom, nema pravo polagati pravo na njega niti odlučivati o njegovoj budućnosti koju može odrediti samo narod Tajvana.

Poražena vlada Republike Kine pobjegla je na Tajvan 1949. nakon što je izgubila građanski rat od Komunističke partije Mao Zedonga, koja je u Pekingu uspostavila Narodnu Republiku Kinu.

Kina nikada nije otklonila upotrebu sile kako bi pod svoju kontrolu stavila demokratski Tajvan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2023 12:24