KAOS SE NASTAVLJA

Novi potres u Twitteru: Musk raspustio Vijeće koje se bavilo problematikom govora mržnje i iskorištavanja djece

Zbog osobnih napada koje je započeo Musk, pojedini Twitterovi radnici su zbog straha napustili svoje domove

Elon Musk

 Brendan Smialowski/Zuma Press/Profimedia/

Twitterovo Vijeće za povjerenje i sigurnost, sastavljeno od gotovo stotinu neovisnih organizacija za građanska i ljudska prava, raspušteno je u ponedjeljak navečer i to samo nekoliko sati prije nego što se trebalo sastati s predstavnicima tvrtke, javlja britanski The Guardian.

Raspušteno Vijeće nastalo je 2016. godine i bavilo se problematikom govora mržnje, iskorištavanja djece, samoubojstvima i ostalim problemima na platformi.

- Naš rad na tome da Twitter učinimo sigurnim i informativnim mjestom nastavit će se još brže i agresivnije. U tome kako postići taj cilj i dalje ćemo pozdravljati Vaše ideje - piše u e-mailu koji je Twitter poslao članovima Vijeća pri ukidanju tijela.

Raspuštanje ovog tijela nastavak je previranja u tvrtki otkad ju je preuzeo južnoafrički milijarder Elon Musk. Američki i britanski mediji pišu i da je nekadašnji vodeći Twitterov dužnosnik za sigurnost, Yoel Roth, morao napustiti svoj dom zbog napada, među kojima je navodno i onaj Elona Muska. Dok je bio zaposlen u Twitteru Roth se brinuo o tome koje bi objave trebalo ukloniti i koje profile suspendirati.

image

Elon Musk

Brendan Smialowski/Zuma Press/Profimedia/

On se, naime, našao u središtu pozornosti nakon što je Musk objavio takozvane „Twitter datoteke” - niz internih dokumenata koje je biznismen podijelio i širio na platformi preko novinara. Sadržavale su, među ostalima, različite informacije o tome kako se Roth sastajao s FBI-jem zbog izbora 2020. te o tome da je Twitter brisao objave o poslovnim eskapadama Huntera Bidena, sina američkog predsjednika Joe Bidena, u Ukrajini.

Musk na Twitteru kritizirao Rotha i zbog njegovog akademskog članka o djeci i seksualnosti, a američki mediji tvrde da je vlasnik firme taj tekst pogrešno interpretirao.

Ukidanje Vijeća za povjerenje i sigurnost nije prvi poduzetnikov rez u njegovoj novoj tvrtki: otpustio je ranije zaposlenike koji su ga kritizirali i smanjio utjecaj odjela koji je nadzirao online uznemiravanje. Sam Elon Musk često na Twitteru poseže za osobnim napadima, a osim Rotha na svojem profilu pozvao je i na kazneni progon najvišeg američkog dužnosnika za zdravstvo, Anthonyja Faucija.

Taj postupak osudili su u Bijeloj kući.

- Ti komentari su odvratni i nemaju veze sa stvarnošću – poručila je Karine Jean-Pierre iz PR službe američkog predsjednika. Inače, Fauciju kritičari u SAD-u zamjeraju mjere kojima se borio protiv koronavirusa, poput nošenja maski, socijalnog distanciranja i cijepljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2024 09:12