POVUKAO PARALELU S 1939. GODINOM

NOVI PREDSJEDNIK EU 'Ne zaoštri li NATO svoj stav prema Putinu, rat će se proširiti i izvan Ukrajine'

 AFP

GDANJSK - U govoru povodom obilježavanja 75. obljetnice početka njemačke (a kasnije i sovjetske) invazije na Poljsku, poljski premijer i novoizabrani predsjednik Vijeća Europske unije Donald Tusk upozorio je da bi se rat, koji trenutno bjesni istokom i jugoistokom Ukrajine, mogao proširiti i izvan ukrajinskih granica.

To će se, tvrdi Tusk, dogoditi ne odluči li se NATO savez u skoroj budućnosti zaoštriti svoj stav spram ukrajinske krize i ruske uloge u njoj.

KOMENTAR JUTARNJEG Putin traži plan Z-4 za istok Ukrajine

'Našoj zapadnoj zajednici prijeti rat, ne samo na istoku Ukrajine. Još ima vremena za zaustavljanje onih kojima su nasilje, sila i agresija iznova postale dijelom političkog arsenala', rekao je Tusk jasno aludirajući na ulogu Moskve u borbama proruskih separatista sa snagama središnje vlasti u Kijevu.

Rekao je da predstojeći summit NATO-a u Walesu mora iznjedriti potpuno novu sigurnosnu politiku koja će omogućiti da slogan 'Nikad više rata' ne ostane tek manifest slabosti i bespomoćnosti.

'Ne smije nas zavesti iluzija da ne postoje ljudi i države u našem okruženju koji bi svoju politiku htjeli voditi silom i ratovanjem. Dok promatramo što se događa u Ukrajini, dok gledamo rat - a to je izraz koji se za tamošnja zbivanja mora koristiti - znamo da se rujan 1939. nikada ne smije ponoviti', dodao je Tusk, koji je već neko vrijeme među najglasnijim europskim liderima kada je riječ o kritiziranju uloge Moskve u Ukrajini.

Njega su proteklog vikenda izabrali za novog predsjednika Vijeća EU, de facto predsjednika Europske unije, a na toj bi funkciji 1. prosinca trebao zamijeniti Hermana van Rompuyja.

STRAŠNA PORUKA 'Počeo je najveći rat od 2. svjetskog, mrtve ćemo brojati u desecima tisuća'

Njegovim su se ocjenama u ponedjeljak pridružili i poljski intelektualci, povlačeći paralele između aktualne europske politike prema Rusiji i nekadašnje politike popuštanja nacističkoj Njemačkoj prije početka Drugog svjetskog rata.

Posebice su se obrušili na francusku odlučnost u prodaji ratnog brodovlja Rusiji, nazivajući takvu politiku aktualnog predsjednika Francoisa Hollandea 'kratkovidnom'.

'Francuski predsjednik Francois Hollande i njegova vlada namjeravaju poduzeti korak koji nanosi još veću štetu od francuske pasivnosti 1939. godine', stoji u zajedničkom priopćenju koje, između ostalih, potpisuju i slavni poljski redatelj, oskarovac Andrzej Wajda te bivši poljski šef diplomacije Wladyslaw Bartoszewski, koji je preživio zatočeništvo u zloglasnom Auschwitzu.

'Oni su jedini u Europi koji stoje iza agresora jer mu prodaju nove goleme brodove tipa Mistral. Ovakva sebična i kratkovidna europska politika prema agresoru nikada se više ne smije ponoviti', stoji u priopćenju.

'Tko god se upusti u politiku kao da je situacija sasvim uobičajena riskira živote stotina tisuća Ukrajinaca i Rusa, stotina tisuća izbjeglica. Riskira i nove Putinove imperijalističke napade na druge države', navodi se još u priopćenju.

Njemačka: 'Rusija je efektivno raskinula svoje partnerstvo s Europom'

Rusija je efektivno raskinula svoje partnerstvo s Europom i želi uspostaviti novi poredak, rekao je u ponedjeljak predsjednik Njemačke Joachim Gauck.

'Mi želimo partnerstvo i dobrosusjedske odnose s Rusijom, ali pod uvjetom da Moskva promijeni svoju politiku i da ponovno počne poštivati prava drugih država', izjavio je Gauck u Gdanjsku, gdje je prisustvovao obilježavanju 75. godišnjice njemačke invazije na Poljsku, čime je započet Drugi svjetski rat.

Gauck se prisjetio 'čuda' poslijeratne pomirbe Nijemaca i Poljaka te je dodao da je razočaran razvojem situacije u Rusiji. 'Vjerovali smo i željeli smo vjerovati da i Rusija, zemlja Tolstoja i Dostojevskog, može biti dijelom Europe. Kada smo se suočili s novim konfliktom na europskim granicama, doživjeli smo to kao šok. Oružani sukob s ciljem uspostave novih granica i novog poretka. Činjenica je da su stabilnost i mir na našem kontinentu još jednom ugroženi', rekao je Gauck.

'Nakon Hladnog rata, Europska unija, NATO i najjače industrijski razvijene države razvile su specijalne odnose s Rusijom i integrirale su je na razne načine. Rusija je efektivno prekinula to partnerstvo', dodao je njemački predsjednik, čija je uloga primarno ceremonijalne naravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:43