NAJVEĆI MISTERIJ

NOVI PREOKRET 'Pogriješili smo, ovo su prave posljednje riječi koje su se čule iz kokpita Boeinga'

Još uvijek traga 20-ak brodova i aviona, no dosad se ispostavilo da nijedan objekt nema veze s avionom
 AFP

KUALA LUMPUR - U čitavom nizu obrata oko misterija malezijskog Boeinga 777, koji već tjednima zaokuplja cijeli svijet, u ponedjeljak se dogodio još jedan. Malezijske su vlasti objavile da iz kokpita nestale letjelice zadnje zabilježene riječi nisu bile 'U redu, laku noć', kao što su to dosad tvrdile. Prema novoj verziji, posljednja rečenica izrečena iz pilotske kabine prema kontroli leta glasila je 'Laku noć, Malaysian 370'.

Nije jasno tko je ovu zadnju rečenicu izgovorio niti kako je uopće moglo doći do zabune pa da se nekoliko tjedana službeno tvrdi kako su izgovoren sasvim druge riječi.

Malezijski odjel za civilno zrakoplovstvo samo je kratko priopćio: 'Željeli bismo potvrditi da je posljednji razgovor prema transkriptu bio između kontrolora leta i kokpita u 1:19 sati, a rečeno je: 'Laku noć, Malaysian 370'. Vlasti i dalje provode fotenzičku istragu kako bi se utvrdilo je li te posljednje riječi iz kokpita izrekao pilot ili kopilot', stoji u priopćenju.

Malezijci nisu pojasnili kontekst posljednjih riječi, koje bi se, u slučaju da se ispostavi točnim da je avion srušen namjerno, mogle protumačiti kao posljednji pozdrav samom avionu, a ne kao pozdrav kontroli leta uz uobičajenu identifikaciju.

Privremeni malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein je naredio istražiteljskom timu da javnosti na uvid da cijeli transkript posljednjih minuta razgovora, a to će biti učinjeno nakon što o svemu budu obaviještene obitelji putnika i posade.

U ponedjeljak je objavljeno i da će malezijski premijer Najib Razak uskoro posjetiti australski Perth, odakle se koordiniraju sve operacije traganja za olupinom nestalog aviona, koji je s radarskih zaslona iščeznuo 8. ožujka.

Za avionom traga 20-ak brodova i aviona, no dosad se ispostavilo da nijedan objekt koji je pronađen i izvučen iz Indijskog oceana nema nikakve veze s avionom, već da je uglavnom riječ o odbačenim dijelovima ribarske opreme. U potragu se u ponedjeljak uključio i brod s posebnom opremom za lociranje crne kutije, čija će se baterija uskoro istrošiti pa će prestati odašiljati signale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:12