'NEMA POTREBE DA DOLAZI'

NOVI PRIJEPOR U IZRAELU Premijer Netanyahu zatražio da ne bude prisutan na čitanju optužnice za korupciju

Benjamin Netanyahu
 Adina Valman/KNESSET SPOKESPERSON OFFICE / AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu službeno je u utorak zatražio poništenje odluke da se u nedjelju pojavi na otvaranju sudskog procesa koji je protiv njega pokrenut zbog optužbi za korupciju, iako ministarstvo pravosuđa insistira na njegovoj nazočnosti.

Predviđeno za sredinu ožujka, suđenje premijeru je zbog pandemije koronavirusa odgođeno za 24. svibnja, no ublažavanje mjera izolacije omogućilo je otvaranje škola i sudova pa tako i početak sudskog procesa na spomenuti datum.

Netanyahu bi teoretski sljedeću nedjelju mogao postati prvi šef vlade u povijesti Izraela koji će se tijekom svog mandata pojaviti na sudu zbog optužbi za kaznena djela.

No njegovi odvjetnici su danas poslijepodne sudu u Jeruzalemu podnijeli zahtjev da se premijer poštedi obveze da bude nazočan na otvaranju sudskog procesa.

Odvjetnici tvrde da nema potrebe da se Netanyahu pojavi u nedjelju na sudu samo radi čitanja optužnice "čiji su detalji njihovom klijentu dobro poznati".

Smatraju da je obrazloženje ministarstva pravosuđa da je njegova nazočnost "važna zbog povjerenja javnosti" neutemeljeno te da služi interesima medijske kampanje kako bi se premijera pokazalo na optuženičkoj klupi.

O tome da li će se premijer Netanyahu pojaviti na čitanju optužnice će u konačnici odlučiti sudsko vijeće suda u Jeruzalemu.

Glavni državni tužitelj Avichai Mandelblit u studenome je optužio Netanyahua za korupciju, prijevaru i zloupotrebu položaja u tri slučaja.

Optužuje ga se, između ostaloga, da je s najprodavanijim izraelskim novinama Yedioth Ahronoth dogovarao donošenje zakona koji će pomoći tom mediju nauštrb drugih, u zamjenu za bolje praćenje njegove politike.

Također je optužen da je pružao regulatorne usluge vodećoj izraelskoj telekomunikacijskoj tvrtki Bezeq Telecom kako bi pozitivno pisali o njemu na internetskom portalu u vlasništvu kompanije.

Premijer Netanyahu ne uživa nikakav sudski imunitet, ali, usprkos optužnici za kazneno djelo, kako je odlučio Vrhovni sud, može ostati na funkciji ili formirati vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:44