KRVNI UGRUŠCI

Novi problemi s AstraZenecom, troje norveških medicinara nakon cijepljenja završilo u bolnici

Norveška je u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske. Island je kasnije slijedio njihov primjer.
Cijepljenje AstraZenecinim cjepivom
 Tobias Schwarz/AFP

Troje zdravstvenih djelatnika u Norveškoj koji su nedavno primili AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 liječe se u bolnici zbog krvnih ugrušaka, priopćile su u subotu norveške zdravstvene vlasti.

Norveška je u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske. Island je kasnije slijedio njihov primjer.

"Ne znamo jesu li slučajevi povezani s cjepivom", rekao je Sigurd Hortemo iz Norveške agencije za lijekove, na konferenciji za novinare koju su održali zajedno s Norveškim institutom za javno zdravstvo.

Sve tri osobe mlađe su od 50 godina.

Europski regulator za lijekove EMA istražit će tri incidenta, dodao je.

Prije koraka koji su učinile Danska i Norveška, Austrija je zaustavila uporabu cjepiva iz pošiljke AstraZenece, dok istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaj plućne embolije.

EMA je ipak u četvrtak rekla da su koristi od cjepiva veće od njegovih rizika i da bi se cjepivo moglo i dalje primjenjivati.

Europa se bori za to da se ubrza primjena cjepiva nakon kašnjenja isporuka Pfizerovih i AstraZenecinih pošiljki, premda je veliki porast broja zaraženih zbog zaraznije varijante virusa pokrenuo nova zatvaranja u državama poput Italije i Francuske.

AstraZenecina opskrba EU cjepivima ovisi o odobrenju tvornice

Novi cilj AstraZenece da do kraja ožujka opskrbi Europsku uniju s 30 milijuna doza svog cjepiva protiv covida-19 ovisi o regulatorima koji odobravaju opskrbu iz tvornice u Nizozemskoj, stoji u internom dokumentu na koji se poziva Reuters.

Iz englesko-švedskog farmaceutskog diva izjavili su u petak da će pokušati isporučiti 30 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 EU do kraja ožujka, što je manje od ugovorne obveze od 90 milijuna i obećanja od prošlog mjeseca da će isporučiti 40 milijuna doza.

Novi cilj, koji su potvrdili ranije za Reuters, nije siguran jer ovisi o tome hoće li tvornica cjepiva u Leidenu koju vodi proizvođač Halix dobiti regulatorno odobrenje, stoji u internom dokumentu od 10. ožujka.

Iz AstraZenece su u dokumentu rekli da pretpostavljaju da će tvornica Halix dobiti zeleno svjetlo 25. ožujka i da je osigurala isporuku od gotovo 10 milijuna doza za sljedeći tjedan.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je u subotu da je izvršni direktor EU u pregovorima s tvrtkom, kako bi bio siguran da je učinila sve što je u njezinoj moći da ispuni svoje obveze.

Nije komentirao odobrenje Halixa.

Čelnici EU našli su se na udaru kritika zbog uvođenja cjepiva daleko sporijim tempom od susjedne Britanije, zbog duljeg postupka odobravanja i nabave, kao i opetovanih kašnjenja u isporukama iz AstraZenece i drugih proizvođača lijekova.

Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je da opskrba iz tvornice Halix još nije odobrena te je odbila komentirati kada bi se moglo dati odobrenje.

Dužnosnik EU blizak EMA-inom odlučivanju rekao je Reutersu da bi odluka "možda mogla" doći krajem ožujka.

Nejasno je hoće li bilo kakva odgoda odobrenja postrojenja utjecati i na isporuke cjepiva AstraZeneci u EU u drugom tromjesečju.

Tvornica Halix u Leidenu jedna je od četiriju koje proizvode cjepivo protiv covida-19 za EU u ugovoru o opskrbi AstraZenece s Bruxellesom, potpisanom u kolovozu.

Međutim, samo je jedna u Belgiji do sada korištena za opskrbu bloka, rekli su dužnosnici EU, napominjući da dvije tvornice u Britaniji nisu izvozile cjepiva u EU.

U svojoj izjavi od petka, AstraZeneca je također rekla da "ima za cilj" isporučiti 70 milijuna doza u EU između travnja i lipnja, unatoč ugovornim obvezama za 180 milijuna doza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:36