KORONAVIRUS

Novi problemi za Amerikance: oštro je posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome

U studenome je neto otvoreno 245 tisuća radnih mjesta, u usporedbi sa 610 tisuća u listopadu
 Spencer Platt/Getty Images/AFP

Američki poslodavci otvorili su u studenom više nego upola manje radnih mjesta nego u listopadu, pokazuju podaci ministarstva rada, signalizirajući posustajanje oporavka tržišta rada u uvjetima skoka broja zaraženih koronavirusom.

U studenome je neto otvoreno 245 tisuća radnih mjesta, u usporedbi sa 610 tisuća u listopadu, pokazali su podaci ministarstva rada.

Riječ je o najslabijem rastu broja zaposlenih od svibnja, kada je započeo oporavak tržišta rada, te petom mjesecu zaredom da tempo zapošljavanja usporava. Najviše je poskočio u lipnju, kada je neto otvoren 4,781 milijun novih radnih mjesta.

Proljetos su zbog pandemije koja je paralizirala gospodarstvo izgubljena gotovo 22 milijuna radnih mjesta a dosada je nadoknađeno tek nešto više od polovine tog gubitka, podsjeća dpa.

Stopa nezaposlenosti u studenome je pala na 6,7 posto, sa 6,9 posto u listopadu, objavilo je ministarstvo. U veljači, mjesecu prije izbijanja epidemije, iznosila je 3,5 posto i bila je najniža u nekih 50 godina.

Među pojedinim sektorima, izraženiji rast broja zaposlenih zabilježen je u segmentu prijevoza i skladištenja, stručnih i poslovnih usluga, te u zdravstvu, navodi se u priopćenju ministarstva.

Pao je pak broj zaposlenih u sektoru maloprodaje i u državnim službama, dodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:22