POTPUNA PARALIZA

Novi problemi za EU: Žila kucavica u Njemačkoj presušuje, europskoj ekonomiji prijeti još dublji ponor

Europi zbog ruske blokade plina proživljava energetsku krizu, a niski vodostaj Rajne mogao bi ju paralizirati

Rajna u Düsseldorfu

 Lukas Fortkord/Dpa Picture-alliance Via Afp

Rijeka Rajna u njemačkom gradu Kaubu, ključnoj tranzitnoj točki za otpremu robe - trebala bi ovoga vikenda pasti na samo 47 centimetara. Da je samo sedam centimetra niža, promet njome bio bi nemoguć, piše Bloomberg.

Europi zbog ruske blokade plina već prijeti najveća energetska kriza u nekoliko desetljeća, a klimatske promjene, točnije suša sada bi mogla dodatno napakostiti Starom kontinentu. Ako rijeka padne ispod 40 centimetra, protok goriva i kemikalija Njemačkom bio bi prekinut, a Europa bi upala duboko u ponor recesije.

"Pošiljke ugljena već su ograničene jer je zbog niskih razina voda dostupno manje brodova. Oni brodovi koji mogu ploviti, moraju nositi manje tereta nego što je to uobičajeno. Troškovi otpreme ugljena stoga rastu, što pak napuhuje troškove rada elektrana na ugljen", objasnio je njemački dobavljač energije EnBW AG.

U 2018., zadnji put kad je vodostaj rijeke pao, rast Njemačke u četvrtom tromjesečju pao je za 0,4%, procijenili su analitičari JPMorgana. Valja podsjetiti kako je njemačka potreba za ugljenom znatno porasla otkad dobiva manje plina iz Rusije. Njemačka je u opasnosti od gubitka 4,8 posto gospodarske proizvodnje ako Rusija prekine opskrbu zemlje prirodnim plinom, upozorio je prošlog mjeseca Međunarodni monetarni fond.

image

Rijeka u Kaubu ovoga vikenda mogla bi biti duboka samo 47 centimetara

Imagebroker/thomas Frey/Imagebroker/Profimedia/Imagebroker/thomas Frey/Imagebroker/Profimedia

Važnost Rajne

Protežući se oko 1288 kilometara od Švicarske do Sjevernog mora, Rajna je ključna za isporuke i izvoz lož ulja, benzina, ugljena i drugih roba. Nizak vodostaj znači da teglenice moraju smanjiti teret kako bi mogle ploviti rijekom.

U utorak je razina rijeke u Kaubu pala na najnižu razinu od 2018. Trenutno je na nešto više od 60 centimetara, a predviđa se da će u subotu pasti na 47 centimetara, prema njemačkoj saveznoj upravi za plovne putove i brodarstvo.

Predstavnik njemačkog Saveznog instituta za hidrologiju rekao je u srpnju da kada razina rijeke padne na 40 centimetara ili niže neisplativo je da teglenice koje prevoze robu plove preko Kauba.

Niske razine već ometaju trgovinske tokove, ograničavajući količinu goriva koja teglenice mogu prevesti u unutrašnjost Europe. Švicarska, koja koristi plovne tokove Rajne za uvoz goriva na bazi nafte, već oslobađa zalihe iz svojih strateških rezervi. Dijelovi opskrbe gorivom u unutrašnjosti Europe također su otežani zbog prekida rada rafinerija u Njemačkoj, Češkoj i Austriji.

"Budući da je promet Rajnom poremećen, a alternative kao što su željeznica i cesta sve skuplje, Njemačkoj i Švicarskoj bit će teško izgraditi velike zalihe plinskog goriva/dizela prije nego što se temperature snize", rekao je Josh Folds, naftni analitičar u konzultantskoj tvrtki Facts Global Energy.

Troškovi dostave enormno su porasli. Prijevoz tone goriva do Basela u Švicarskoj iz njemačke luke danas stoji više od 200 eura. To je najviše u posljednje tri godine, a usporedbe radi cijena je do samo prije nekoliko mjeseci bila tek 25 eura po toni.

Nužne prilagodbe

Velike tvrtke spremaju se na nova vremena. EnBW je tako izgradio svoje zalihe ugljena. Proizvođač kemikalija BASF SE unajmljuje posebne teglenice koje mogu ploviti niskim razinama vode. Iz Evonik Industries AG poručili su da su unajmili dodatne brodove i kamione kako bi nadoknadili izgubljeno.

"Trenutno nema značajnih ograničenja za naše opskrbne lance i smatramo da su tvrtke danas bolje pripremljene nego što su bile 2018.", stoji u izjavi Evonik Industriesa, jedne od najvećih tvrtki za specijalne kemikalije u svijetu.

Ipak, proizvođači koji žele prebaciti prijevoz s Rajne na ceste ili željeznice neće biti te sreće. VTG AG i Hoyer Group -- dvije specijalizirane logističke tvrtke koje transportiraju kemikalije, plinove, ugljen i naftne proizvode - priznaju da su već u problemima, jer im nedostaje ljudi i vozila za prijeko potrebni transport robe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:08