NASTAVAK SKANDALA

Novi problemi za Murdocha: Za prisluškivanje slavnih osoba znali su čak i direktori?

Sienna Miller nagodila se s tabloidom i dobila 100 tisuća funti odštete

LONDON - Ako se medijski magnat Rupert Murdoch dosad živicirao oko skandala s prisluškivanjem poznatih osoba u koji je upleten njegov tabloid News of the World , jedno je sigurno - neće mu biti ništa bolje ni nakon ovog tjedna, kad su mu na grbaču, čini se, sjeli novi problemi.

Naime, britanski Independent danas je prenio kako je sudac Visokog suda Geoffrey Vos u petak najavio da će ispitati optužbe da su “urednici i direktori” Murdochova News Internationala znali za prisluškivanje, iako skandalom osramoćeni tabloid cijelo vrijeme tvrdi da su toj ilegalnoj praksi pribjegavali isključivo inidividualni novinari ili pak, u najgorem slučaju, skupine reportera.

Ključni slučajevi

Optužbe na račun “visokopozicioniranog direktora” navodno se nalaze u slučaju poznatoga glumca Judea Lawa, koji je protiv tabloida pokrenuo tužbu zbog narušavanja privatnosti, a čiji je slučaj jedan od pet ključnih slučaja na temelju kojih će se određivati razina odštete koju će tabloid isplaćivati žrtavama prisluškivanja, a koje sad već, kako izgleda, doslovno stoje u redu kako bi se obračunale s tabloidom.

Među tih pet ključnih slučajeva, osim Judea Lawa, nalaze se i laburistički parlamentarni zastupnik Chris Bryant, diznajnerica interijera Kelly Hoppen, nogometni komentator Andy Grey i sportski agent Sky Andrew, a na temelju njihovih saslušanja trebalo bi se utvrditi “što je bilo dogovoreno da se radi, tko se dogovorio i s kojom svrhom, tijekom kojeg perioda i tko je sve bio upleten”. Saslušanja u tim slučajevima također bi mogla omogućiti i to da se o ostalim tužbama oko tabloida odlučuje ubuduće bez punog suđenja. Među tim “ključnim slučajevima” trebala je biti glumica i bivša djevojka spomenutog Judea Lawa, Sienna Miller, no ona je prošlog tjedna postigla nagodbu s tabloidom te dobila 100 tisuća funti odštete.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:48