MODERNIZACIJA VOJSKE

Novi proračun premašit će Trumpov? Biden će od Kongresa tražiti više od 770 milijarda dolara za obranu

Planirani proračun za obranu uključuje plaće zaposlenika Ministarstva obrane, izdvajanja za tenkove i F-35 avione

Joe Biden

 Brendan Smialowski/AFP

Američki predsjednik Joe Biden zatražit će od američkog Kongresa proračun za obranu za sljedeću fiskalnu godinu u iznosu većem od 770 milijarda dolara, s obzirom da Pentagon želi modernizirati vojsku, navode tri izvora uključena u pregovore.

Novi bi proračun mogao premašiti onaj koji je svojevremeno zatražio bivši predsjednik Donald Trump. Ministar obrane Lloyd Austin i Ured za upravljanje i proračun složili su se da proračuna za obranu u sljedećoj fiskalnoj godini, koja počinje 1. listopada, treba biti veći od 770 milijarda dolara, tvrde izvori. No, još se razgovara o točnom iznosu prije nego što se Kongresu pošalje službeni zahtjev.

Planirani proračun za obranu uključuje plaće zaposlenika Ministarstva obrane, izdvajanja za tenkove i F-35 avione, koje proizvodi Lockheed Martin kompanija, sredstva za programe nuklearnog naoružanja te financiranje aktivnosti ostalih agencija poveznih s resorom nacionalne obrane.

Bijela kuća prošlog je tjedna odgovorila Pentagonu na zahtjev o većem proračunu, a njezine su brojke manje-više usklađene s onima koje je naveo Lloyd Austin, tvrde izvori koji su htjeli ostati anonimni.

Među prioritetima novog proračuna su gradnja brodova, razvoj svemirskog programa te modernizacija podmornica s balističkim projektilima, bombardera i kopnenih projektila, rekao je jedan od izvora.

Drugi izvor navodi da je modernizacija nuklearnog programa neizbježna zbog planova Pentagona o daljnjem investiranju u istraživanje i razvoj nuklearnog oružja kako bi SAD mogao biti spreman za buduće potencijalne sukobe s Kinom i Rusijom.

Pentagon također planira smanjiti troškove povlačenjem zastarjelog naoružanja poput Littoral Combat brodova i starih zrakoplova poput A-10, koji nisu više potrebni nakon prošlogodišnjeg povlačenja SAD-a iz Afganistana.

''Zahvaljujući gornjoj granici iznad 770 milijardi dolara, administracija neće biti primorana na teške kompromise u proračunu", rekao je Todd Harrison, direktor analize proračuna za obranu u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Harrison dodaje da Pentagon imati prostora za povišice te za financiranje programa za modernizaciju naoružanja, pogotovo u području nuklearne modernizacije, svemira, upravljanja i proturaketne obrane.

Proračun za obranu sastavljen tijekom Trumpove posljednje godine u Bijeloj kući iznosio je 752,9 milijarda dolara. Kongres je zatim povećao taj broj za 25 milijarda dolara, da bi u konačnici dosegnuo 778 milijarda dolara za fiskalnu 2022. godinu.

Očekuje se da će Kongres još povećati predsjednikov zahtjev, kazao je jedan od izvora, ali razgovori o proračunskom ciklusu za 2023. godinu još nisu započeli. To bi se moglo dogoditi nakon Bidenova govora o stanju nacije u Kongresu koje je zakazan za 1. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:29