RECIPROČNA MJEA

Novi Putinov dekret: Obustavio pojednostavljeni režim izdavanja viza novinarima i dužnosnicima ‘neprijateljskih država‘

Ovo je odgovor na sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu...

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je obustavio pojednostavljeni postupak izdavanja ruskih viza dužnosnicima i novinarima europskih zemalja koji su ocijenjeni "neprijateljskima", kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Ova je mjera motivirana "potrebom da se žurno donesu protumjere zbog neprijateljskog djelovanja Europske unije", navodi se u uredbi.

Točnije, uredbom prestaje vrijediti ugovor koji je dužnosnicima i novinarima zemalja EU-a, Norveške, Danske, Islanda, Švicarske i Lihtenštajna omogućavao da dobiju vizu na razmjerno jednostavan i brz način, zbog čega će se sada otežati i produljiti dobivanje vize.

Putin je usto naredio ministarstvu vanjskih poslova da zabrani ulazak u zemlju strancima koji su "neprijateljski" djelovali protiv Rusije, navodi se u uredbi.

Moskva je zadnjih tjedana već uvela mjere zabrane ulaska na svoj teritorij za visoke zapadne dužnosnike, pa tako i za američkog predsjednika Joea Bidena.

Te mjere dolaze nakon niza gospodarskih sankcija uvedenih Rusiji zbog vojne ofenzive u Ukrajini koju je počela 24. veljače.

Europska unija je usto zabranila ruska glasila RT i Sputnjik koje smatra propagandnim sredstvima Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 16:15