KAOS S ASTRAZENECOM

Novi radikalni potez EU nakon blokade cjepiva Australiji: ‘Nismo oduševljeni, ali ovo je nužno‘

Nova talijanska vlada, na čelu s Draghijem, koristeći mehanizam EU-a zauzela je čvrst stav u rješavanju problema nedostatka cjepiva
 -/PCOO-OGMPA/AFP

Mehanizam zabrane izvoza cjepiva koji je Europska unija uspostavila krajem siječnja kao reakciju na zakašnjele isporuke cjepiva protiv covida-19 u EU planira se produljiti, rekla su dvojica dužnosnika EU za Reuters. Mehanizam ističe krajem ožujka, no Komisija ga planira produljiti do lipnja. Jedan od viših diplomata izjavio je da su države članice EU produljenje dočekale s odobravanjem, ''ne nužno s oduševljenjem''.

''Ali postoji osjećaj da nam taj mehanizam i dalje treba'', rekao je diplomat u anonimnosti. Drugi je dužnosnik dodao da su na sastanku s diplomatima EU u srijedu mnoge zemlje podržale tu mjeru, uključujući Njemačku i Francusku.

Vijest dolazi u trenutku kad je talijanska vlada, predvođena Mariom Draghijem, predložila Europskoj uniji da blokira izvoz više od 250.000 doza cjepiva AstraZenece u Australiju. U četvrtak su dva odvojena izvora rekla za Reuters da je AstraZeneca zatražila dozvolu od talijanske vlade za izvoz doza iz njezine tvornice Anagni, blizu Rima.

Blokada cjepiva

Prema pisanju Financial Timesa koji je probio vijest, odluka o blokadi cjepiva nije bila jednostrana, već zajednička. Potez motiviran "manjkom doza" cjepiva u Europskoj uniji odobrila je Komisija, piše FT. Italija se odlučila na taj potez zbog kršenja ugovora od strane britansko-švedske farmaceutske tvrtke o količini obećanih doza i kašnjenju isporuke. Prema sustavu koji je Komisija najavila krajem siječnja, proizvođači cjepiva sa sjedištem u EU moraju zatražiti odobrenje svoje nacionalne vlade gdje se proizvodi njihovo cjepivo protiv covida-19 prije nego što ga izvezu iz EU. Rim je zapravo zatražio od Bruxellesa da opskrba bude namijenjena samo zemljama EU. Ni talijanska vlada ni Europska komisija ni sama AstraZeneca nisu komentirali vijest za Financial Times.

Prema diplomatskom izvoru koji je citirala talijanska agencija Agi, "nadležno talijansko tijelo primilo je zahtjev za odobrenje izvoza cjepiva AstraZenece. Međutim talijansko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je 26. veljače prijedlog odluke Europskoj komisiji koja je imala posljednju riječ da odobri talijanski zahtjev o blokiranju izvoza''.

Talijanski prijedlog naišao je na potporu Europske komisije 2. ožujka. U izjavi talijanskog ministarstva vanjskih poslova stoji: "Talijanski prijedlog za uskraćivanje odobrenja odobrila je Europska komisija, a Ministarstvo vanjskih poslova istog je dana službeno izdalo nalog za odbijanje izvoza".

Ostali razlozi koje je Italija navela za blokiranje pošiljke uključuju da se Australija smatra "neranjivom" zemljom zbog malog broja slučajeva zaraze, nedostatak cjepiva u Italiji i EU i velik broj doza uključenih u pošiljku.

Pravila o izvozu cjepiva protiv covida-19 proizvedenih u Uniji uvedena su nakon što je AstraZeneca dala do znanja da ne može ispuniti ciljeve koje je zadala EU za isporuku cjepiva utvrđene ugovorom zbog proizvodnih problema. Farmaceutska kompanija umjesto početno dogovorenih 90 milijuna doza za prvo tromjesečje najavila je da će proizvesti 40 milijuna doza - što je niti polovica dogovorenog iznosa. To je izazvalo javni spor s Bruxellesom i državama članicama EU. Nakon najave farmaceutske tvrtke pojavile su se sumnje da je dio proizvodnje cjepiva namijenjen državama članicama preusmjeren u druge zemlje izvan EU.

Talijanski čvrsti stav

Nova talijanska vlada, na čelu s bivšim predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem, zauzela je čvrst stav u rješavanju problema nedostatka cjepiva. Tijekom telefonskog poziva s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u srijedu, Draghi je rekao da je potrebno "pritisnuti" velike farmaceutske tvrtke kako bi ih natjerali da poštuju dogovorene uvjete isporuke.

image
Mario Draghi
Andrew Medichini/POOL/AFP

Draghi je postavio pitanje na summitu čelnika prošlog mjeseca zašto EU nije nametala strožu kontrolu izvoza cjepiva za tvrtke koje nisu u skladu s ugovornim obvezama. Talijanski premijer također je na prošlom Europskom vijeću prije tjedan dana zatražio da se uvedu sankcije tvrtkama koje ne poštuju svoje ugovorne obveze s EU. Draghi je također najavio da će u središtu početka njegova premijerskog mandata biti ubrzavanje talijanskog postupka cijepljenja. Do 2. ožujka zemlja je cijepila 4,6 milijuna ljudi.

Kao dio svojih ciljeva, Draghi je zamijenio dvije glavne osobe zadužene za program cijepljenja. Ovog tjedna imenovao je generala talijanske vojske Francesca Paola Figliuola za novog državnog povjerenika za borbu protiv covida-19 koji je zamijenio Domenica Arcurija. Također, premijer je imenovao Fabrizia Curcia za novog šefa talijanske Agencije za civilnu zaštitu. Tema cjepiva bila je u središtu današnjeg sastanka ministra za gospodarski razvoj Giancarla Giorgettija i europskog povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona. Krajnji cilj talijanske vlade je postići lokalnu proizvodnju cjepiva proizvedenog u Italiji.

Jačanje napetosti?

Mnogi smatraju da će potez EU-a sad pojačati globalne napetosti oko nabave cjepiva, posebice za zemlje koje se oslanjaju na cjepiva proizvedena u EU. No neki talijanski mediji poput Republice komentiraju da je odluka veoma ''simbolična'' s obzirom na to da se radi o vrlo malom broju od 250.000 doza.

Europska unija je na meti kritika s obzirom na zakašnjele isporuke cjepiva i činjenice da su druge sile već cijepile velik broj populacije. U Ujedinjenom kraljevstvu više od 30 posto populacije je cijepljeno, dok je EU cijepila oko 8 posto populacije. EU - koja ima 450 milijuna stanovnika - potpisala je ugovore koji mogu garantirati 400 milijuna doza cjepiva AstraZenece i ukupno 2 milijarde doza sa 6 različitih proizvođača. Komisija je najavila da je spremna cijepiti 70 posto građana do kraja ljeta.

Australija je na početku kampanje cijepljenja i trebala bi započeti s uvođenjem oxfordskog cjepiva do ponedjeljka, a očekuje se da će primiti 1,2 milijuna doza iz Europe. Tijekom vikenda stiglo ih je 300.000. Australska vlada još nije komentirala blokiranu pošiljku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:00