OMIKRON DOMINIRA

Novi rekord u Sloveniji: U 24 sata imaju više 17 tisuća slučajeva potvrđenih PCR-om

Potvrđeno je ukupno 4799 zaraza više u odnosu na stanje prije sedam dana...

Covid-19 odjel u Jesenicama

 Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

U Sloveniji je u zadnja 24 sata PCR testiranjem potvrđeno više od 17 tisuća novih zaraza, što je do sada najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije.

Potvrđene su 17.092 zaraze, što je za 4799 više u odnosu na stanje prije sedam dana. Također je više od do sada najvišeg broja dnevnih zaraza, u nedjelju, kada je bilo 13.911 novozaraženih.

Riječ je o još neslužbenom podatku koji prenose mediji, a potpuni podaci, uključujući postotak pozitivnih testova, 14-dnevnu incidenciju zaraze i stanje u covid bolnicama oko 11 sati objavljuje Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Osim sve dominantnijom i zaraznijom omikron varijantom te velikim brojem aktivnih slučajeva, pomalo neočekivani velik skok novozaraženih u zadnjih nekoliko dana tumači se i velikim zaostacima u testiranju. Kašnjenju je razlog to što se dio uzoraka šalje u jedan laboratorij u Njemačkoj, pa rezultati stižu s nekoliko dana zakašnjenja i naknadno se uvrštavaju u rezultate pojedinog dana, prenose mediji.

Također mediji prenose zabrinjavajuće podatke iz bolnica u kojima je koronavirus prodro i na "bijele" necovid odjele te na porast zaraza među zaposlenim medicinskim kadrom koji sve više ostaju u izolaciji ili su zaraženi. Po nekim podacima riječ je već o desetak posto medicinskog osoblja koje zbog izolacije ili zaraze ostaje izvan pogona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2022 19:12