NOVI PODACI

Novi rekordni dnevni broj novozaraženih, BiH druga po smrtnosti od covida u Europi

Hrvatska je prema ovoj statistici na sedmom mjestu u Europi jer bilježi 3193 smrtna slučaja na milijun stanovnika

Bolnica; ilustracija

 Miguel Medina/AFP

Dnevne brojke novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavljaju rasti pa je u toj zemlji u četvrtak zabilježen novi rekord od 2590 takvih slučajeva, dok je istodobno prema stranici Worldometer BiH druga u Europi po smrtnosti od covida-19 na milijun stanovnika.

Najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije potvrđen je testiranjem nešto manje od šest tisuća uzoraka.

Prijavljena su i 22 smrtna slučaja povezana sa zarazom koronavirusom u BiH, koja bilježi iznimno visoku stopu smrtnosti među zaraženima jer je u toj zemlji do sada od posljedica covida preminulo više od 13 tisuća osoba.

Po podacima statističke mrežne stranice Worldometer BiH je u Europi druga po smrtnosti nakon Bugarske, ako se promatra broj umrlih na milijun stanovnika.

U Bugarskoj je tako zabilježeno 4635 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika, a u BiH 4215. Slijede Mađarska te Crna Gora i Sjeverna Makedonija, koje bilježe približno četiri tisuće umrlih od covida na milijun stanovnika.

Hrvatska je prema ovoj statistici na sedmom mjestu u Europi jer bilježi 3193 smrtna slučaja na milijun stanovnika.

U Federaciji BiH od srijede su na snazi dodatne mjere ograničenja čiji je cilj spriječiti nekontrolirano širenje zaraze, a one su za sada svedene na smanjenje broja osoba koje se mogu okupljati u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenome. U zatvorenim se prostorima tako sada može okupljati najviše 30 osoba, a one moraju imati potvrde o preboljenju, testiranju ili cijepljenju.

Županijama unutar ovog entiteta ostavljena je mogućnost da same procjenjuju stanje i eventualno uvode dodatne restrikcije.

U Republici Srpskoj nikakva nova ograničenja još nisu uvedena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 21:18