LISTA MOĆNIH

NOVI RUSKI MILIJARDERI Njih 106 ima 485 mlrd. $, a najzanimljivija prinova na listi je vlasnik najskuplje kuće u Moskvi

Vladimir Lisin, Oleg Deripaska i Viktor Vekselberg
 REUTERS

Najnovija Forbesova lista ruskih milijardera pokazala je da se njihov broj povećao za deset i prešao stotinu. Sada ih je čak 106, a još prije dvije godine, 2016., “samo” je 77 Rusa imalo kapital veći od milijarde američkih dolara.

Svi oni zajedno teški su zavidnih 485 milijardi dolara, što je povećanje od 25 milijardi dolara u odnosu na lani, a to je oko dvije milijarde više od hrvatskog proračuna.

Ove godine najbogatiji Rus je ponovno (bio je to već 2010. i 2011. kada je i imao najviše - 24 milijarde dolara) Vladimir Lisin (61), kralj obojene metalurgije i jedan od samozatajnih oligarha koji je uspio zaštititi privatni život pa nigdje nisu objavljene fotografije njegovih sinova, a nisu poznate ni njegove veze s Kremljem jer on nije jedan od “Putinovih oligarha”.

Sankcije

Na petoj je poziciji sa 16 milijardi dolara Genadij Timčenko, oligarh iz prvog Putinova kruga, njegov prijatelj iz davnih dana i, kako kažu, čovjek koji “upravlja Putinovim bogatstvom”. Ujedno je i počasni konzul Srbije u Sankt Peterburgu. On se među prvima nakon aneksije Krima našao na “crnoj listi” SAD-a i EU.

Ruski milijarder s dubrovačkom imovinom Viktor Vekselberg je uvećao bogatstvo za dvije milijarde dolara te je sada deveti, a prošlogodišnju desetu poziciju prepustio je Ališeru Usmanovu, omiljenom Putinovu oligarhu i suvlasniku londonskoga Arsenala.

Oleg Deripaska, kralj aluminija i vrlo blizak Kremlju, nekadašnji “prvi Rus” kojega su stisle nedaće - SAD ga je stavio na “crnu listu” jer ga sumnjiče da je umiješan u rusko uplitanje u američke izbore, što mu je srozalo poslovanje - stropoštao se na 19. poziciju s “mizernih” 6,7 milijardi dolara.

No, u “zlatnih 100” ušlo je nekoliko zanimljivih poslovnih ljudi. Njih čak 14 je tijekom 2017. uspjelo preskočiti letvicu od milijarde dolara. Među njima su se našli i vodeći “farmaceut” Rusije Aleksej Repik, “kralj državnih natječaja” kojemu je krenula karta kada mu je država počela naručivati lijekove.

Na 53. mjestu s dvije milijarde dolara smjestio se kontroverzni Ivan Savidis, ruski duhanski princ, vlasnik Donskog tabaka. Pozornost je skrenuo na sebe kao vlasnik solunskog PAOK-a te kada je na derbiju s AEK nakon poništenog gola upao s pištoljem za pojasom na teren prijeteći sucu.

Nasipi i James Bond

Najzanimljiviji je Mihail Šelkov, vlasnik najskuplje kuće u Moskvi, Ville Arbat vrijedne više od 75 milijuna dolara, a ima i nešto skromniju od 55 milijuna. Poznat je po tome što mu je poslovni partner Sergej Čemezov, jedan od najbližih Putinovih prijatelja i navodno njegov šef iz Dresdena gdje su obojica u vrijeme hladnog rata služili u KGB-u.

Na popisu je i Vladimir Kogan, vlasnik Promstrojbanka u kojem Putin službeno ima jedan posto suvlasništva. On za državu gradi nasipe oko Sankt Peterburga, poznate kao “Putinovi nasipi”.

Prvi se put do prve milijarde rastegnuo i Igor Rotenberg, sin Arkadija Rotenberga, “Putinova bankara”. Među novim milijarderima ističe se i Sergej Kolesnikov koji je “posuđivao” glas u ruskoj sinkronizaciji filmova o Jamesu Bondu - pet puta je “dublirao” Seana Conneryja, a jednom Rogera Moorea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:31