PRIJEDLOG U DUMI

NOVI RUSKI UDAR NA STRANE MEDIJE Donose zakon kojim žele onemogućiti njihovu 'destruktivnu i štetnu djelatnost' i 'miješanje u unutarnje stvari'

 Alexander NEMENOV / AFP

Pred zastupnike ruske Dume dolazi novi zakon koji će regulirati "miješanje stranih država, nevladinih organizacija i stranih medija" u unutarnje stvari Rusije te onemogućavanje takve destruktivne i štetne djelatnosti. Predlagač zakona je tzv. Odbor Vasilija Piskareva koji se bavi istraživanjima o umiješanosti stranih država, obavještajnih zajednica, medija i nevladinih organizacija u ruske unutarnje stvari te njihov štetni utjecaj na ovdašnju javnost.

U svom prijedlogu Piskarev je naveo cijeli niz nevladinih organizacija i stranih medija koji putem svoje djelatnosti te interneta utječu ili žele utjecati na Ruse, pogotovo mladež kako bi se dovele u pitanje tradicionalne ruske vrijednosti, potaklo mlade ljude na (politički) neposluh, a posebno je istaknuo kao veliki problem propagandu za dekriminalizaciju droga te utjecaj na promjenu mišljenja o štetnosti narkotika, koju provode neke nevladine udruge i strani mediji na ruskom jeziku.

Posebno su istaknute kao destruktivne i nepodobne organizacije poput Soroseva Otvorenog društva (Open Society Institute, OSI), (zabranjene u Rusiji od kraja 2015. godine), ali i udruge kao Otvorena Rusija (Otkritaya Rossija) koju je svojedobno osnovao bivši oligarh i politički disident Mihail Hodorkovski, te su posebno izdvojeni internetski portali BBC-ja na ruskom, radija Slobodna Europa (Radio Free Europe/Radio Liberty) koji emitira iz Praga, te portal Meduza na ruskom jeziku registriran u Latviji.

Podsjetimo da je nedavno u Moskvi uhićen njihov novinar Ivan Golunova, kojem je policija podmetnula drogu nakon što je otkrio korupciju u moskovskom poglavarstvu, ali je zbog velikog pritiska javnosti pušten na slobodu. Spomenuti mediji detektirani su kao oni koji propagiraju drogu i njihovu liberalizaciju, a Piskarev je kazao, prenosi portal Newsru, kako su mnogi od tih materijala, zbog brze reakcije pravosudnih organa, bili blokirani na području Rusije.

Zbog zalaganja za dekriminalizaciju droga te njenu propagandu predložene su i izmjene krivičnog zakona te strože kazne za one koji propagiraju droge, pogotovo koji za to koriste maloljetnike te im preporučuju ili preko njih distribuiraju narkotike. Piskarev je napomenuo kako je taj prijedlog napravljen prema preporuci predsjednika Vladimira Putina.

Nadalje, Piskarev navodi kako se putem internetskih stranica nekih nevladinih udruga, pa i onih spomenutih, organizira obučavanje ovdašnje mladeži za organizaciju nasilnih prosvjeda te kako prosvjedovati ako se ne ishodi potrebna dozvola za prosvjede. Zakonodavac navodi kako je utvrđeno da se obučavanje vrši uz financijsku i logističku podršku, zabranjenih u Rusiji NGO-a.

Predloženim zakonom želi se ograničiti i pristup medijima koji, kako kažu, "propagiraju terorizam i ekstremizam", a predloženo je i kažnjavanje ruskih državljana koji u inozemstvu sudjeluju u radu zabranjenih u Rusiji NGO-a ili posjećuju njihove seminare i predavanja.

Isto tako, zakon obuhvaća i borbu protiv, kako kažu, iznošenja lažnih vijesti u Rusiji i unutarnjim stvarima Rusije, a posebno je istaknuto da je niz zapadnih medija svjesno falsificirao vijesti o stanju i borbi s koronavirusom u Rusiji. Vasilij Piskarev posebno je izdvojio pisanje The New York Timesa, Financial Timesa, Deutsche Wellea, agencije Bloomberg, izvještavanje radija Slobodna Europa te Glasa Amerike, kao najeklatantnije primjere širenja nedobrohotnih vijest o Rusiji u doba korone.

Zakonodavac je stoga zatražio od Ministarstva vanjskih poslova Rusije te glavnog državnog tužitelja da poduzmu potrebne mjere protiv onih koji šire destruktivne vijesti o stanju u Rusiji.

Ruski mediji podsjećaju kako se na popisu Ministarstva pravosuđa Rusije nalaze čak 22 nevladine organizacije čiji je rad onemogućen ili zabranjen, a na popisu je i 11 medija koji se smatraju "obavještajnima" - Glas Amerike te Radio Slobodne Europa i njenih devet radioplatformi na ruskom jeziku te njihova TV postaja koja emitira iz Praga, Sadašnje vrijeme (Nastojaščeje vremja), čije financiranje odobrava Kongres SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:37