ANŽE LOGAR

NOVI ŠEF SLOVENSKE DIPLOMACIJE RAZGOVARAT ĆE S KOLEGAMA IZ SUSJEDSTVA 'Namjeravam razmijeniti stajališta i razmotriti stanje bilateralnih odnosa'

Ilustracija
 Jure Makovec / AFP

Novi slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar izjavio je u subotu da tijekom dana namjerava razgovarati s kolegama susjednih zemalja o međunarodnim temama i međusobnim odnosima.

"Kanim se još danas čuti s ministrima vanjskih poslova Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Namjeravam s njima razmijeniti stajališta i razmotriti stanje bilateralnih odnosa", kazao je Logar prilikom preuzimanja dužnosti u ministarstvu s dosadašnjim šefom diplomacije Mirom Cerarom koji se odlučio za izlazak iz politike i vraća se na mjesto redovnog profesora na Pravnom fakultetu u Ljubljani.

"Nadam se da je ranija vlada stvari u odnosima sa susjedima dovela do tog stupnja kad bi mogli normalno, brzo i djelotvorno početi rješavati probleme u međusobnim odnosima", rekao je Logar, misleći prvenstveno na probleme izazvane aktualnom krizom pandemije koronavirusa i mogućeg ponavljanja migrantske krize u Europi.

Četrdesetčetverogodišnji ekonomist član je Slovenske demokratske stranke (SDS) od početka političke karijere koju je počeo kao glasnogovornik slovenske vlade u razdoblju 2004-2008.

Prilikom ovotjednog predstavljanja vanjskopolitičkog programa pred parlamentom kazao je da se zalaže za jačanje međusobnog povjerenja i za bolje odnose s Hrvatskom unatoč neriješenim pitanjima, ali da je stajališta kako pri tome treba voditi računa o načelu poštovanja međunarodnog prava i poštovanja već donesenih presuda, aludirajući na problem arbitraže o granici koju Hrvatska ne prihvaća već predlaže bilateralne razgovore.

Ocijenio je tada da dosadašnje ministarstvo vanjskih poslova nije vodilo "optimalnu" politiku prema Hrvatskoj. Predložio je da nova vlada za odnose s Hrvatskom imenuje posebnog povjerenika za koordinaciju otvorenih pitanja po svim resorima, te da se vodi računa o cijeloj lepezi odnosa s Hrvatskom i nacionalnim interesima Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:45