ISTRAGA O NEONACISTIMA

Novi skandal u njemačkim tajnim službama: Dva policajca bila u Ku Klux Klanu! I nisu dobili otkaz

Njemačku policiju potreslo je otkriće da su dvojica aktivnih policajaca bili članovi ogranka rasističke organizacije Ku Klux Klan. Njemački Der Spiegel objavio je kako bi dvojac mogao biti povezan sa smrću Michele Kiesewetter, policajke koju su poznavali, a prošle su je godine ubili tzv. kebab ubojice, ultradesničarska skupina koja je ubijala imigrante po Njemačkoj. Njemački političari osudili su činjenicu da je policajcima dopušteno da ostanu u službi iako se doznalo za njihove aktivnosti u takvoj rasističkoj udruzi.

Pronašli listu članova

Da su bili članovi skupine pod nazivom Europski bijeli vitezovi Klu Klux Klana, u policiji se saznalo još 2003. U stanu vođe skupine u gradu Schwäbisch Hall pronađeni su materijali koji su istražitelje odveli do jednog od kolega. Zatim je otkriven još jedan član policije koji je pripadao grupi.

Riječ je o policajcima iz južne njemačke države Baden-Württemberg. Jedan od njih pripadnik je redovnih policijskih snaga, a drugi zapovjednik odreda specijalaca.

Tetovaža Hitlera

Nakon što se saznalo za njihovo članstvo u udruzi čiji se ciljevi protive ustavu, policajci su, tvrde nadležne službe, disciplinski kažnjeni. O kakvoj je kazni riječ nije precizirano, ali im je dopušteno da zadrže posao. Policajci su tvrdili da nisu bili svjesni prirode skupine na čije su sastanke dolazili. Jedan od njih rekao je da je prekinuo članstvo nakon šest mjeseci, a drugi da je to učinio još prije. Kako tvrdi, jedan je shvatio o čemu se zapravo radi tek kad je na jedno okupljanje došao mladić s tetovažama Hitlera. Obojica su ustvrdili da su sami napustili organizaciju. Nadređeni su im povjerovali i dopusutili da zadrže uniforme.

Širi krug ljudi za postojanje takve rasističke udruge te za članstvo dvojice policajaca u njoj saznao je u sklopu istrage o zločinima ‘kebab ubojica’, trojke koja se nazivala Nacional-socijalističkim podzemljem. Članovi te skupine, dva muškarca i jedna žena iz istočnog dijela zemlje, operirali su tijekom 2000-ih, ubijajući njemačke državljane stranog podrijetla i pljačkajući banke.

Propust ili prikrivanje?

Oni su skrivili i smrt policajke Michele Kiesewetter, koja je bila pod zapovjedništvom jednog od policajaca članova Ku Klux organizacije. Budući da se vjeruje da je ubijena na temelju interne dojave, političari traže da se istraže dvojica policajaca iz Baden-Württemberga. No, nema dokaza da su zaista povezani s njenom smrću ili da je s njenom smrću imala veze ijedna druga skupina osim Nacional-socijalističkog podzemlja.

Mnogi u međuvremenu upozoravaju na činjenicu da je jedan od policajaca, da bi bio primljen u grupu, morao razrezati prste žiletom.

- Kako takve osobe mogu biti dio policijskog kora? Ima li još takvih slučajeva? Zašto su nadređeni reagirali tako mlako? Sve su to pitanja na koja dužnosnici u Berlinu trenutno traže odgovore.

Njemački ‘Bijeli vitezovi’

Prema pisanju njemačkih medija, skupina Europski bijeli vitezovi Ku Klux Klana djelovala jeu u južnoj njemačkoj državi Baden-Württembergu od 2000. do 2002. godine. Vjerovalo se da je skupina poklonika američkog rasističkog pokreta potkraj svoga djelovanja imala oko 20 članova.Javnost ne bi saznala za postojanje takve organizacijeda nije bilo ozbiljne istrage o ‘kebab ubojicama’. Skupina je imala poseban proces inicijacijenovih članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:43