ŠIRI SE

NOVI SLUČAJ EBOLE U AMERICI Zarazila se bolničarka, brinula je o pacijentu kojega je bolest nedavno ubila

Members of Doctors Without Borders (MSF) wearing protective gear walk outside the isolation ward of the Donka Hospital, on July 23, 2014 in Conakry. A Liberian man has been hospitalised in Lagos with Ebola-like symptoms, but it is not yet clear if he is infected with the killer virus, Nigerian officials said on July 24. Ebola first emerged in 1976 in what is now the Democratic Republic of Congo, and is named after a river in that country. AFP PHOTO / CELLOU BINANI
 CELLOU BINANI/AFP

DALLAS - Bolnička radnica koja je brinula o Thomasu Ericu Duncanu, prvoj osobi kojoj je ebola dijagnosticirana na tlu SAD-a, i sama se zarazila opakim virusom, potvrđeno je u nedjelju.

Neimenovana zdravstvena djelatnica stavljena je u izolaciju u istoj teksaškoj bolnici u kojoj je Duncan nedavno preminuo. Da je možda oboljela od ebole otkriveno je kada je dobila blagu vrućicu, a provedenim je testiranjem utvrđeno da je pozitivna na prisutnost virusa.

'Bili smo svjesni da je još jedan slučaj realnost i pripremali smo se za takvu mogućnost', izjavio je teksaški državni tajnik za zdravstvo David Likey.

'Ojačat ćemo naš tim u Dallasu i uložit ćemo ekstremne napore kako se virus ne bi širio dalje', dodao je.

Duncan je u Ameriku krajem rujna doputovao iz Liberije, gdje je pokušao pomoći jednoj oboljeloj osobi. Iako je pokazivao simptome i upozoravao medicinsko osoblje u Dallasu odakle je stigao, isprva je bio poslan kući bez da je stavljen u karantenu.

Naknadno su se pojavile optužbe da mu je pružena lošija skrb u odnosu na druge oboljele, za koje je bio organiziran prijevoz posebnim avionom iz Liberije.

Ebola je u epicentru zaraze, u Gvineji, Liberiji i Siera Leoneu, dosad ubila više od četiri tisuće ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:27