DRUGI VAL

Novi soj korone hara Europom: Otkriveno odakle potječe i tko je imao ključnu ulogu u širenju

Međunarodni tim znanstvenika opisao je neobično širenje ove verzije koronavirusa
Prizor iz Španjolske
 Oscar Del Pozo

Inačica koronavirusa, koja je potekla od španjolskih poljoprivrednih radnika, brzo se od ljeta proširila diljem Europe, a sada čini većinu novih slučajeva covida-19 u nekoliko zemalja. Primjerice, u Velikoj Britaniji čini čak 80 posto novih slučajeva zaraze, piše Financial Times.

Međunarodni tim znanstvenika, koji se bavi praćenjem virusa putem njegovih genetskih mutacija, opisao je neobično širenje inačice koronavirusa, nazvane 20A.EU1, u istraživačkom radu koji će biti objavljen u četvrtak.

Njihov rad sugerira da su ljudi koji su se vraćali s ljetovanja u Španjolskoj odigrali ključnu ulogu u prenošenju virusa širom Europe, postavljajući pitanja je li drugi val koji upravo pogađa kontinent mogao biti smanjen detaljnijim pregledima turista u zračnim lukama i drugim prometnim čvorištima.

S obzirom na to da svaka varijanta virusa ima svoj genetski potpis, može se pratiti do mjesta na kojem je nastala.

- Iz širenja 20A.EU1 čini se jasnim da mjere prevencije širenja virusa često nisu bile dovoljne da zaustave daljnji prijenos novih sojeva virusa ovog ljeta, rekla je Emma Hodcroft, genetičarka sa Sveučilišta u Baselu i voditeljica studije koja tek treba biti objavljena u znanstvenom časopisu.

Znanstveni timovi u Švicarskoj i Španjolskoj sada ubrzano ispituju ponašanje ove inačice koronavirusa kako bi utvrdili je li možda smrtonosnija ili zaraznija od ostalih sojeva.

Dr. Hodcroft ipak naglašava kako "nema dokaza da je brzo širenje ovog soja posljedica mutacije koja povećava prijenos ili utječe na klinički ishod nakon zaraze". No, dodaje i da se 20A.EU1 razlikuje od bilo koje verzije Sars-Cov-2 virusa na koju je ranije naišla.

- Nisam vidjela nijednu inačicu s takvom dinamikom sve dok u Europi nisam gledala genomske sekvence koronavirusa, rekla je dr. Hodcroft.

Timovi posebno surađuju s virološkim laboratorijima kako bi utvrdili nosi li 20A.EU1 određenu mutaciju u "šiljastom" proteinu koji virus koristi za ulazak u ljudske stanice, što bi moglo promijeniti njegovo ponašanje

Svi virusi razvijaju mutacije - promjene u svom genetskom kodu - koje se mogu grupirati u nove inačice i sojeve. Identificirana je još jedna mutacija Sars-Cov-2, nazvana D614G, za koju se vjeruje da virus čini zaraznijim.

Joseph Fauver, genetski epidemiolog sa sveučilišta Yale koji nije sudjelovao u istraživanju objavljenom u četvrtak, rekao je: "Potrebno nam je više ovakvih studija kako bismo pronašli mutacije koje su porasle do visoke učestalosti u populaciji, a zatim inženjeringom vidjeti širi li se virus lakše".

Nova inačica virusa, koja ima šest prepoznatljivih genetskih mutacija, pojavila se među poljoprivrednim radnicima na sjeveroistoku Španjolske u lipnju i brzo se proširila kod lokalnog stanovništva, navodi se u studiji.

Tanja Stadler, profesorica računalne evolucije na ETH Zürich, koja je dio projekta, rekla je da je analiza uzoraka virusa uzetih iz cijele Europe posljednjih tjedana pokazala da su izvedeni iz te iste varijante.

- Možemo vidjeti da je virus više puta uvezen u nekoliko zemalja, a mnogi od tih uvoza proširili su se stanovništvom, kaže Stadler.

Iñaki Comas, šef konzorcija SeqCovid-Španjolska koji proučava virus i koautor studije, dodao je: "Jedna inačica, potpomognuta početnim događajem superširenja, može brzo postati raširena".

Istraživači su zaključili da je "rizično ponašanje" turista u Španjolskoj - poput ignoriranja smjernica za socijalno udaljavanje - koji se "i dalje događa" pomoglo širenju novog soja virusa.

Istraživanje je pokazalo da je nova inačica virusa činila više od osam od deset slučajeva u Velikoj Britaniji, gotovo jednako toliko u Španjolskoj, 60 posto u Irskoj i do 40 posto u Švicarskoj i Francuskoj, piše Financial Times.

Stroga zaključavanja u proljeće pomogla su staviti početni val Covid-19 pod kontrolu, s novim slučajevima znatno smanjenim tijekom ljeta. No, virus se posljednjih tjedana brzo proširio Europom u ponovnom oživljavanju koje je prisililo nacionalne čelnike da uvedu nova bolna ograničenja na društvene aktivnosti.

Priredio: Jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. veljača 2024 21:20