NA OPREZU

Novi soj korone izazvao strah diljem svijeta: ‘Ovo je najznačajnija varijanta koju smo otkrili‘

Ovo je loša vijest, ali nije riječ o sudnjem danu, rekao je profesor s Oxforda ističući da će cjepiva i dalje biti učinkovita

Ilustracija

 Anthony WallaceAFP

Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija koju su znanstvenici dosad otkrili, izjavila je Jenny Harries, direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost. Znanstvenici, naime, vjeruju da bi novi soj - B.1.1.529 - mogao biti zarazniji te otporniji na djelovanje cjepiva.

- U tijeku je hitno istraživanje o novom soju kako bi se saznalo više o sposobnostima transmisije, opasnostima i osjetljivosti na cjepivo.

Harries je dodala kako znanstvenici istražuju koje javnozdravstvene akcije mogu ograničiti utjecaj novog soja B.1.1.529, prenosi BBC.

Znanstvenici u Južnoafričkoj Republici objavili su u četvrtak da su identificirali novu varijantu covida-19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih.

Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike. U petak stiže vijest da je novi soj detektiran i u Izraelu. Kako javljaju izraelski mediji, zaraza sojem B.1.1.529 zabilježena je kod putnika koji se iz Malawija vratio u Izrael. Još dvije osobe čekaju rezultate, a sumnja se na novi soj. Svi putnici su cijepljeni s dvije doze.

U međuvremenu su zabranu putovanja iz skupine afričkih zemlja uvele Italija, Češka i Njemačka.

Znanstvenici su kazali da nova varijanta ima najmanje deset mutacija, dok delta varijanta ima dvije, a beta tri. Za sada se posebno brzo širi među mladima.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid upozorio je da još uvijek nemamo dovoljno spoznaja o novoj varijanti, ali da je ispravno biti na oprezu.

Velika Britanija odmah je nametnula zabranu direktnih letova iz šest afričkih zemalja. Britanci i drugi putnici koji se vraćaju iz Južne Afrike, Bocvane, Namibije, Zimbabvea i Lesota morat će u desetodnevnu karantenu prije ulaska u zemlju. Istu zabranuo uveo je i Izrael.

Preuranjena odluka?

Južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova smatra da je to preuranjena odluka. U Ženevi će se danas sastati stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije kako bi razgovarali ima li razloga za zabrinutost zbog nove varijante.

BBC prenosi izjavu strukturalnog biologa sa Sveučilišta Oxford Jamesa Naismitha koji je izjavio da će cjepiva 'gotovo sigurno' biti manje učinkovita protiv nove varijante.

- Ovo je loša vijest, ali nije riječ o sudnjem danu, rekao je ističući da će cjepiva i dalje biti učinkovita.

Kaže da mutacije sasvim sigurno sugeriraju da se virus širi brže.

- Ako se varijanta širi brže, neminovno je da će stići u Veliku Britaniju, zabrana putovanja možda će odgoditi njezin dolazak za još nekoliko tjedana.

Profesor sa Sveučilišta Oxford pak ističe da ne treba očajavati.

- Cjepiva će biti učinkovita, a stižu novi lijekovi na koje mutacija gotovo sigurno neće utjecati. Imamo i druge načine kontrole zaraze u bolnicama, rekao je.

Komisija predlaže zaustavljanje zračnog prometa iz južne Afrike

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen poručila je na Twitteru da će Komisija predložiti, u koordinaciji sa zemljama članicama, aktiviranje izvanrednih ovlasti kako bi se zaustavio zračni promet iz regije južne Afrike zbog strahovanja od širenja varijante koronavirusa B.1.1.529.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) taj je soj označila kao "varijantu koja se prati". Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, je kazala da im je za sada na raspolaganju manje od 100 sekvenci genoma spomenute varijante.

Trebat će nekoliko tjedana da se odluči da li će B.1.1.529 postati "varijanta od interesa" ili "varijanta koja izaziva zabrinutost" te će joj se dati grčko ime poput delte.

Van Kerhkove objašnjava da bi veliki broj mutacija varijante mogao promijeniti ponašanje virusa, no za sada se ne zna što to znači za učinkovitost sadašnjih cjepiva i lijekova.

RKI: Imamo razloga biti jako zabrinuti

Nova varijanta koronavirusa još uvijek nije identificirana u Njemačkoj te ostatku Europe, rekao je čelnik njemačkog Instituta Robert Koch, dodajući da zbog nekih mutacija vezanih za tu varijantu ima razloga za veliku zabrinutost.

- Postoje druge mutacije, koje potječu od nove varijante iz Južnoafričke Republike, čiji je biološki sastav nejasan. Zapravo smo jako zabrinuti, rekao je šef RKI-a Lothar Wieler na konferenciji za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 20:38