JEZIV ZLOČIN

Novi šok u londonskoj policiji: Još jedan policajac optužen za silovanje, uhićen je i pritvoren

Do ovih optužbi dolazi nekoliko tjedana nakon što je londonski policajac Wayne Couzens osuđen na doživotni zatvor zbog otmice, silovanja i ubojstva Sarah Everard
Arhiva
 Tolga Akmen/AFP

Londonski policajac optužen je za silovanje koje se dogodilo u nedjelju u večernjim satima, izvijestila je Metropolitan policija.

Adam Zaman (28), policijski dužnosnik koji je optužen za zločin, u to vrijeme nije bio na dužnosti, a uhapšen je odmah drugi dan, prenosi Guardian.

Policajcu je određen pritvor, u srijedu ga očekuje izlazak pred suca u Westminsteru, a trenutno je suspendiran s dužnosti.

U izjavi Metropolitan policije stoji da je obaviještena Direkcija za profesionalne standarde Meta, a predmet je proslijeđen Nezavisnom uredu za postupanje policije.

Policijski zapovjednik Paul Trevers rekao je: “Priznajem da će javnost biti zabrinuta kad čuje da je policijski službenik optužen za tako ozbiljan prekršaj. Apsolutno dijelimo tu zabrinutost".

“Postupili smo brzo, u tijeku je temeljita istraga koju vode detektivi. Podnositelju pritužbe pruža se podrška. Policajac Zaman je sada optužen i važno je da kazneni postupak ide svojim tijekom. Ne smije se reći ili prijaviti ništa što bi moglo ugroziti integritet tog postupka", rekao je Trevers.

Zaman inače potječe iz Romforda u istočnom Londonu, a upravo u policijskoj jedinici zaduženoj za taj dio grada i radi.

Do ovih optužbi dolazi nekoliko tjedana nakon što je londonski policajac Wayne Couzens osuđen na doživotni zatvor zbog otmice, silovanja i ubojstva Sarah Everard u ožujku, u slučaju koji je šokirao Britaniju i pokrenuo prosvjede širom zemlje protiv nasilja nad ženama.

Metropolitan policija tada je objavila je da je "zgrožena, ljuta i šokirana" zločinima koji je počinio Couzens, a njezina čelnica Cressida Dick ispričala se Everardinoj obitelji.

Taj je slučaj pokrenuo pozive na veliku reformu u pogledu provjere policijskih službenika i načina rješavanja zločina nad ženama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:51