VUK DLAKU MIJENJA...

Novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić: Vukovar je bio srpski grad i Hrvati se nemaju zašto vraćati u njega

'Shvaćam da je Hrvatska sada međunarodno priznata država i da neće biti promjena granica na Dunavu'
The nationalist Serbian Progressive Party leader, and presidential candidate, Tomislav Nikolic, waves to members of the media at a press conference in Belgrade, Serbia, Sunday, May 6, 2012. A pro European Union candidate and a nationalist opponent are headed for a runoff in Serbia's presidential elections, while the ruling pro Western party is likely to form the next coalition government, independent pollsters said Sunday. (AP Photo/ Marko Drobnjakovic)
 Marko Drobnjaković / AP

ZAGREB - Novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u opsežnom je razgovoru za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung da je projekt Velike Srbije njegov neostvareni san i da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, te da se Hrvati nemaju što vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

Nikolić je s novinarom FAZ-a razgovarao uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji i ovaj ga je pitao kako će prijašnje izjave o Velikoj Srbiji sada kada je izabran za srbijanskog predsjednika biti prihvaćene u susjednim zemljama, poput primjerice Hrvatske. Intervju je objavljen 19. svibnja.

- Ima snova koje čovjek nikad ne može ispuniti. Već odavno vidim da je Hrvatska međunarodno priznata država, da su hrvatske granice na Dunavu i da neće biti daljih promjena granica. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu... Moji snovi, iz vremena kad se Jugoslavija raspadala, kad se odlučivalo tko će gdje živjeti, nažalost, nisu se ispunili. I, kako stvari stoje, neće se ni ispuniti, odgovorio je Nikolić.

Na pitanje novinara da komentira to što u Vukovaru danas živi više Srba nego prije deset godina, Nikolić je kazao da je to "zato što je Vukovar bio srpski grad" i da se zato u njega Hrvati sada "nemaju što vraćati"

Na pitanje hoće li doći u Hrvatsku, i tvrdnju novinara da sa svojom prošlošću ne bi mogao posjetiti većinu zemalja u regiji, kazao je da to ovisi o Hrvatskoj.

- Jesam li zločinac? Za Hrvatsku ja nisam zločinac. Ni kao građanin nisam zločinac. Za Hrvatsku ću biti predsjednik kojeg je narod Srbije izabrao. Ako Hrvatska hoće, surađivat ćemo. Ako neće, to je pravo Hrvatske, kazao je i dodao:

- Ja ću predsjednika Hrvatske primiti u Beogradu. To je dio mojih predsjedničkih obaveza. Narod me ne bira da bih se svađao s drugima, nego da s njima uspostavljam kontakte.

Njemački novinar upitao ga je i o dokumentu s njegovim potpisom iz 1991., u kojem je od tadašnje vlade Jugoslavije zahtijevao da "naredi opći napad na Dubrovnik".

- Mi Srbi smo rado živjeli u okolini Dubrovnika, tamo smo imali kuće. I onda dođoše novi vlastodršci i preko noći porušiše sve srpske kuće. Kako je onda trebalo reagirati? Kad srpske kuće gore, što je trebalo reći? Pa dobro, neka gore, jer su srpske?, objasnio je svoj stav Nikolić.

Novi srbijanski predsjednik kazao je također da je bio u dobrovoljac u ratu, u kojem mu je dodijeljena titula četničkog vojvode, i da zbog toga ne žali.

- Tada sam rekao da kao četnički vojvoda moram uvijek ostati četnik i da ću, ako me netko nekad ponovo pozove, ponovo braniti Srbiju, rekao je.

Govoreći o problemu Kosova, srbijanski je predsjednik kazao za Frankfurter Allgemeine Zeitung da je Kosovo ustavni dio Srbije i da to svaki predsjednik mora poštivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:22