RAT U UKRAJINI

Novi strašan napad Rusa: Najmanje 22 osobe poginule u masakru na željezničkoj stanici, 50 ranjenih

Predsjednik SAD-a Joe Biden trebao bi u dogledno vrijeme razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Posljedice napada na željezničku postaju u Čaplinama

 Igor Lačenkov/Twitter

Ukrajinski su dužnosnici u četvrtak u ranim jutarnjim satima obznanili da su se oko glavnog grada države Kijeva čule eksplozije, piše The Guardian.

Oružane snage Ukrajine rekle su da se nekoliko eksplozija čulo u gradu Višgorodu oko 3:00 sati. Višgorod je od Kijeva udaljen otprilike 18 kilometara sjeverno.

Čelnik ukrajinskih oružanih snaga koje se nalaze u Kijevskoj oblasti Oleksij Kuleba objavio je da vojska istražuje eksplozije te da su hitne službe već izašle na teren. Kuleba je sugrađanima s tog područja putem komunikacijske platforme Telegram rekao da odmah pođu u skloništa.

Prema podacima hitnih službi, sirena za zračnu uzbunu u Kijevskoj se oblasti oglasila u 3:21 sati.

The Guardian donosi i vijest da će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u dogledno vrijeme razgovarati s ukrajinski predsjednik Volodimirom Zelenskim. SAD je nedavno objavio da će Ukrajini poslati još vojne pomoći te da će taj paket pomoći vrijediti tri milijarde dolara.

Koordinator komunikacija u Nacionalnom sigurnosnom vijeću SAD-a John Kirby rekao je da će SAD nastaviti poticati "slobodni svijet" da pomaže Ukrajini. Dodao je da će Biden Zelenskom tijekom razgovora reći kada će u Ukrajini stići paketi oružja te čestitati Dan neovisnosti. Kirby je dodao da trenutno ne postoje planovi da Biden posjeti Kijev. "Ako takvo putovanje bude imalo smisla, stavit ćemo tu ideju na razmatranje", zaključio je Kirby.

Kirby je dodao da se Rusi pripremaju za sprovođenje referenduma u Hersonu, Zaporižji te Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici. Navodno će se i lažni referendum održati i u Harkivu. Kirby je rekao da će Rusi teško organizirati te referendume jer im se protive gotovo pa svi stanovnici Ukrajine.

"Imamo saznanja da se ruski dužnosnici boje da će imati problema s niskom izlaznošću te da smišljaju načine kako da to zaobiđu i objasne", rekao je Kirby. Referendumi u spomenutim gradovima i regijama trebali bi prethoditi aneksiji istih.

Rusija je u srijedu, na Dan neovisnosti Ukrajine, raketirala željeznički kolodvor u Čaplinama, gradu koji se nalazi otprilike 145 kilometara zapadno od Donjecka. U napadu su poginule 22 osobe, a ozlijeđeno ih je 50.

Zelenski je u srijedu navečer tijekom obraćanja Ujedinjenim narodima rekao da je moguće da je još više ljudi smrtno stradalo u napadu te da su hitne službe trenutno na licu mjesta. Među poginulima je i 11-godišnje dijete.

The Guardian javlja da mu je rečeno i da je Rusija donijela plan da najveću europsku nuklearnu elektranu, onu u ukrajinskom gradu Zaporižji, isključi iz ukrajinske energetske mreže.

Predsjednik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju Energoatom Petro Kotin rekao je da su Rusi već izradili plan za isključivanje elektrane u Zaporižji s ukrajinske mreže i priključivanje je na rusku energetsku mrežu. Svjetski su lideri Ruse upozorili da bi takav potez mogao dovesti do prestanka rada sustava hlađenja u elektrani.

Kotin kaže su Rusi plan za prespajanje napravili na temelju sigurnosne procjene te da bi ga mogli sprovesti u slučaju da se oštete veze elektrane s ukrajinskom energetskom mrežom. Kotin strahuje da će Rusija sada pokušati oštetiti te veze kako bi mogla realizirati svoj plan.

Veze elektrane u Zaporižji s ostatkom ukrajinske mreže već su u lošem stanju. Razmjene vatre između Ukrajine i Rusije oštetile su tri od četiri glavne veze, a ne rade ne dvije od tri rezervne. Kotin je rekao da se elektrane ne može samo tako prespojiti s jedne mreže na drugu te da bi tijekom procesa prespajanja ovisila o jednom izvoru struje.

"Morate prvo s jedne strane sve ugasiti i započeti proces prespajanja s druge. Tijekom tog perioda kada nije spojena na mrežu, elektrana neće imati struje i to je razlog za strah. Ako je tijekom tih sat i pol ne budete hladili, doći će do taljenja", rekao je Kotin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:36