NEMA MIRA

Novi sukobi u Siriji: Dvadeset troje ljudi, među njima 8 civila, poginulo je u borbama u Deri

Deru, središte pobune protiv režima Bašara al Asada 2011., vladine su snage osvojile u ljeto 2018. godine
 MOHAMAD ABAZEED/AFP

Dvadeset troje ljudi, među kojima osmero civila, poginulo je u četvrtak u Deri u "najtežim" borbama u toj pokrajini na jugu Sirije otkad su je prije tri godine osvojile režimske snage, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Deru, središte pobune protiv režima Bašara al Asada 2011., vladine su snage osvojile u ljeto 2018. godine. No, na temelju dogovora bez presedana, pobunjenici su ondje mogli ostati, pa su se neki priključili vojsci ili su zadržali kontrolu nad dijelovima pokrajine.

Od tada taj sektor redovito potresaju napadi na snage režima.

Napetost je u četvrtak ponovo dosegnula vrhunac dok se na tom području "vode najžešće borbe otkad je prešao u ruke režima", ističe SOHR, navodeći da je među ubijenima i petero djece.

Borbe su se zametnule pošto je režim granatirao Deru al Balad, veliku četvrt u glavnome gradu koju drže bivši pobunjenici.

Suprotni tabor je uzvratio protunapadom i zauzeo više položaja režimskih snaga u pokrajini, zarobivši četrdesetak režimskih vojnika, navodi SOHR.

Ukupno su 23 osobe poginule u četvrtak u toj pokrajini na granici s Jordanom i Izraelom, koje čitavi dijelovi i dalje uživaju razmjernu autonomiju.

Među njima su najmanje osmorica vojnika i sedmorica pobunjenika, navodi SOHR.

U ratu u Siriji izginulo je gotovo 500.000 ljudi od 2011. a milijuni su morali napustiti zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:37