PORUKE NA TWITTERU

NOVI TRUMPOV SKANDAL Kongresnicama poručio da se 'vrate otkud su došle'

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump poručio je skupini demokratskih kongresnica, koje su većinom rođene u SAD-u, "da se vrate i pomognu popraviti uništena i zločinom zahvaćena mjesta iz kojih su i došle", a taj su njegov komentar demokrati ocijenili rasističkim i ksenofobnim.

"Zanimljivo je promatrati kako 'progresivne' demokratske kongresnice, koje su došle iz zemalja čije su vlasti čista katastrofa ... zlobno govore građanima Sjedinjenih Država ... kako treba voditi našu državu", napisao je Trump na Twitteru u tri različita komentara.

Iako nije naveo imena, Trump se, kako se čini, referirao na Alexandriu Ocasio-Cortez demokratkinju iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayannu Pressley iz Massachusettsa i Rashidu Tlaib iz Michigana - skupinu 'progresivnih' zastupnica koje su poznate po kritikama upućenim Trumpu, ali i aktualnom vodstvu Demokratske stranke u Kongresu.

Među njima je jedino Omar, čija je obitelj napustila Somaliju i stigla u Minneapolis 1997., rođena izvan SAD-a.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, unatoč unutarstranačkim svađama s članicama te grupe, u nedjelju ih je branila zajedno sa svojim kolegama demokratima. Nazvala je Trumpove komentare "ksenofobnima".

"Kada Donald Trump kaže četirima zastupnicama u Kongresu da se vrate u svoju zemlju, potvrđuje da njegov plan da 'ponovno učini Ameriku velikom' zapravo znači da ju ponovno učini bijelom", napisala je Pelosi na Twitteru.

"Spadam li i ja u predsjednikovu kategoriju?", upitao se američki senator Dick Durbin u CBS-ovoj emisiji "Face the Nation" spomenuvši da njegova obitelj ima litvansko porijeklo.

"Hvala nebesima", rekao je referirajući se na životni put Omar koja je od izbjeglice postala kongresnica, i jedina je muslimanka u Kongresu uz Tlaib.

"To je ono što Amerika smatra snom. Predsjednik ne bi smio umanjivati vrijednost toga", rekao je Durbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 09:26