OLUJNE ĆELIJE

Novi udar na Sloveniju: Približava im se fronta iz Italije, izdana brojna upozorenja

Neurje.si predviđa da će se sutra tijekom dana početi razvijati olujne ćelije koje bi mogle biti jače u središnjem dijelu zemlje

Ilustracija, nevrijeme koje se bliži Sloveniji

 Neurje.si/

Jutros je Zagreb zahvatilo iznenadno ngrmljavinsko nevrijeme koje je došlo iz Slovenije. Nakon jutrošnje oluje, našim susjednima se bliži nova fronta odnosno oborine koje bi zemlju trebale zahvatiti sredinom posljepodneva.

Zapadni dio Slovenije u kratkom će roku zahvatiti nove jake oluje. Nevrijeme, osim padalinama, može biti popraćeno i jakim vjetrom, javlja Facebook stranica Stormchasers Slovenia. Objavljene su i fotografije na kojima se vidi dolazak nove fronte.

Dodaju i da se Sloveniji novo nevrijeme približava iz smjera Italije. U poslijepodnevnim satima će se u Austriji razviti jače olujne ćelije, no čini se da one neće imati utjecaja na vrijeme u Sloveniji. Nakon kratkog osvježenja po jutrošnjem nevremenu, temperature će brzo rasti.

Dežurni prognostičar Agencije za zaštitu okoliša objašnjava da nije moguće predvidjeti koliki će biti intenzitet oluje.

- To su procesi koji nisu predvidljivi modelskim izračunima tako da su predviđanja dosta nesigurna. Ponekad takve oluje oslabe i ni ne stignu do nas, a ponekad mogu i ojačati, dodao je, prenosi N1.

Neurje.si predviđa da će se sutra tijekom dana početi razvijati olujne ćelije koje bi mogle biti jače u središnjem dijelu zemlje.

Slovenska Agencija za okoliš je izdala upozorenje za četvrtak. Uz nevrijeme se očekuje da će rijeke u sjevernom dijelu Slovenije početi rasti već ujutro, a tijekom dana i u većem dijelu zemlje. Zbog toga postoji vjerojatnost bujičnih poplava te izlijevanja oborinskih voda.

Ovakvi olujni sustavi obično donose jake vjetrove i obilne padaline, tako da postoji mogućnost nove velike oluje. Rijetka je pojava tuče u takvim slučajevima. Rijetka je pojava tuče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:55