IZBORI U HESSENU

NOVI UDARAC ZA ANGELU MERKEL Stranke vladajuće koalicije pretrpjele drastične gubitke na pokrajinskim izborima

 
Njemačka kancelarka Angela Merkel
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Stranke demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel pretrpjele su drastične gubitke na pokrajinskim izborima u saveznoj pokrajini Hessen u nedjelju.

Prema prvim službenim proračunima, Kršćansko demokratska unije (CDU) kancelarke Merkel osvojila je 27,9 posto glasova što je deset posto manje nego na izborima prije pet godina.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je osvojila 19,9 posto što je isto tako gubitak od deset posto u usporedbi s posljednjim pokrajinskim izborima.

Stranka Zeleni osvojila je 19,5 posto što je njezin najbolji rezultat na izborima u Hessenu. Desno-konzervativna Alternativa za Njemačku po prvi put je, osvojivši 12 posto glasova, ušla u parlament Hessena u Wiesbadenu.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) osvojila je prema prvim rezultatima 7,5 te stranka Ljevica 6,5 posto glasova.

Prema sadašnjim rezultatima, aktualna demokršćansko-zelena vlada na čelu s Volkerom Bouffierom (CDU) je zadržala većinu u parlamantu.

Nakon izbora u Bavarskoj prije dva tjedna gdje su stranke vladajuće koalicije u Berlinu pretrpjele slične dramatične gubitke, očekuje se da će nakon izbora u Hessenu doći do promjene u strankama vladajuće koalicije, a analitičari na isključuju ni izlazak SPD-a iz vlade, raspad koalicije i nove izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 16:48