RAZOREN ‘TRIJUMF‘

Novi udarac za ruske snage, pojavile se i fotografije: Ukrajinci im uništili dio moćnog raketnog sustava S-400?

Vojni analitičari S-400 opisuju kao jedan od najboljih sustava protuzračne obrane na svijetu

Lanser raketnog sustava S-400 na paradi u Moskvi i lanser sustava koji je navodno uništen u Ukrajini

 Evgeny Odinokov/Sputnik/Prof/Evgeny Odinokov/sputnik/prof

Na društvenim mrežama zadnjih dana kolaju fotografije iz kojih se može zaključiti da je prvi put od početka invazije uništen dio najnaprednijeg ruskog sustava protuzračne obrane - S400 Trijumfa.

Prema fotografijama koje su navodno snimljene u ukrajinskoj oblasti Zaporižje, i to duboko iza ruskih linija (oko 60 km udaljenosti od fronte), čini se da je uništen lanser 5P85СМ2-01, inače dio sustava S-400, pišu ukrajinski mediji.

Da je riječ o lanseru sustava S-400 smatra i Oryx, web stranica koja prikuplja otvorene izvore informacija o gubicima vojne tehnike u ratu u Ukrajini.

Fotografije uništenog lansera prvi put su počele kružiti još u studenom prošle godine, ali tada se pogrešno mislilo da je riječ o dijelu starijeg PZO sustava S-300PM1. No, sad su se pojavile nove snimke prema kojima su administratori Twitter profila Ukraine Weapons Tracker zaključili da je ipak riječ o lanseru sustava S-400.

S-400 sustav primarno služi kao obrana od neprijateljskih borbenih aviona, bombardera i bespilotnih letjelica te balističkih i krstarećih projektila. Jedan S-400 sistem, između ostalog, ima komandno mjesto, dva radara te 6 do 12 transportno-lansirnih vozila od koje svako može ispaliti po četiri rakete. Sustav koristi i nekoliko tipova raketa, od kratkog do velikog dometa.

Vojni analitičari S-400 opisuju kao jedan od najboljih sustava protuzračne obrane na svijetu, a trenutno ga koriste Rusija, Bjelorusija, Kina, Indija i Turska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 13:57