TREĆA RUNDA NAPADA

Novi udari SAD-a i Britanije na jemenske hutiste: ‘U napadu su korišteni borbeni avioni i projektili Tomahawk‘

Radi se o dodatnim udarima nakon obrambenog gađanja krstarećih projektila hutista ranije u subotu

Američki borbeni avion F/A-18F Super Hornet polijeće s nosača aviona USS Dwight Eisenhower na misiju/Ilustracija

 Mc3 Kaitlin Watt/u.s. Navy/Zum/Mc3 Kaitlin Watt/u.s. Navy/zum

SAD i Velika Britanija pokrenuli su novu seriju napada na ciljeve u Jemenu povezane sa skupinom koju podržava Iran, rekli su američki dužnosnici.

U najnovijim udarima u subotu pogođeno je najmanje 30 hutističkih ciljeva, izvijestila je agencija AP pozivajući se na američke dužnosnike. Udari su izvedeni brodovima i borbenim zrakoplovima, prenosi The Guardian.

Mete su se nalazile na 10 različitih lokacija, a gađali su ih američki borbeni zrakoplovi F/A-18 s nosača zrakoplova USS Dwight D Eisenhower i američki ratni brodovi koji su ispaljivali projektile Tomahawk iz Crvenog mora, rekli su dužnosnici AP-u.

Radi se o dodatnim udarima nakon obrambenog gađanja krstarećih projektila hutista ranije u subotu.

U tim napadima gađano je šest protubrodskih krstarećih projektila koje su se hutisti pripremali ispaliti na brodove u Crvenom moru, prenosi BBC.

O napadu se priopćenjem oglasio američki ministar obrane Lloyd Austin. "Ova kolektivna akcija šalje jasnu poruku hutistima da će nastaviti snositi daljnje posljedice ako ne prekinu svoje ilegalne napade na međunarodne brodove i mornarička plovila. Nećemo oklijevati braniti živote i slobodan protok trgovine u jednom od najključnijih plovnih putova na svijetu", stoji u priopćenju.

Radi se o trećoj rundi zajedničkih udara SAD-a i Velike Britanije.

U zajedničkom priopćenju potvrđeno je da je danas izvedena nova runda zračnih napada protiv ciljeva hutista u Jemenu. Američke i britanske snage pogodile su 36 ciljeva na 13 lokacija.

Gađane su lokacije s duboko zakopanim skladištima oružja, raketnim sustavima i lanserima, sustavima protuzračne obrane i radarima. Akciju su podržale Australija, Bahrein, Danska, Kanada, Nizozemska i Novi Zeland, čije su vlade također dio zajedničke izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:36