POTISNULI RUSE

Novi uspjeh ukrajinskih snaga: ‘Zbog ovoga što se dogodilo u Harkivu, Rusi će iz Donbasa morati povući dio snaga‘

Ukrajinska navala mogla bi stvoriti pritisak na ruske operacije u Donbasu koje se trenutačno vode punom parom

Ukrajinski vojnici u regiji Harkiv

 Anatolii Stepanov/AFP

Ukrajinski dužnosnici u utorak su objavili da su oružane snage te zemlje vratile kontrolu nad nekoliko sela koja su prije pala u ruske ruke. Riječ je o naseljima sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva, a Ukrajina se nada da će uspješna protuofenziva preokrenuti ratne izglede i ugroziti glavnu rusku liniju napredovanja u susjednoj regiji Donbas.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je da ukrajinske snage uspješno odguruju rusku vojsku dalje od Harkiva, prema granici s Rusijom. Taj grad je pod žestokom ruskom paljbom bez pauze od početka rata kad su ruske snage zauzele dijelove okolice.

Potiskujući ruske snage koje su okupirale okolicu Harkiva, Ukrajinci su došli na domet do ruskih pozadinskih opskrbnih linija, ključnih za rusku navalu na južnim bojištima. "Ukrajinci dolaze u blizinu ruske granice. Time Rusima sve što su osvojili u prvim danima klizi iz prstiju", rekao je Neil Melvin iz londonskog think tanka Rusi.

Za napade na Donbas Rusima od njegova osvajanja služi grad Izjum južno od Harkiva. Ukrajinska navala mogla bi stvoriti pritisak na ruske operacije u Donbasu koje se trenutačno vode punom parom. Rusija bi sada mogla biti primorana dio snaga preusmjeriti na obranu opskrbnih lanaca do Izjuma. Neki zapadni obavještajci kažu da preokret već ostavlja trag na rusko napredovanje.

"Naša je procjena da će Rusi morati povući dio snaga iz navale za kontrolu Donbasa zbog ovoga što se dogodilo u Harkivu, a to naglašava s kakvim se izazovima susreću", rekao je umirovljeni američki general Jack Keane, danas na čelu Instituta za proučavanje rata, američkog think tanka specijaliziranog za obranu i vojne teme.

Na jugu zemlje ruske snage i dalje su napadale čeličanu Azovstal kako bi zauzele posljednju ukrajinsku utvrdu u razrušenom gradu Mariuopolju. Ukrajinske vlasti tvrde da su deseci tisuća ljudi poginuli u bitki za taj grad tijekom dvomjesečnih borbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2022 10:52