TRGOVINA LJUDIMA

NOVI UŽAS U ZEMLJI U KOJOJ VLADA DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR 'Tisuće žena bile su prisiljene na ženidbu s Kinezima, ostale su trudne'

 REUTERS

Više od 7,400 žena iz Mjanmara bile su prisiljene na ženidbu s muškarcima iz Kine između 2013. i 2017. godine, objavili su autori nove studije u petak.

Većina tih žena je također bila prisiljena i na trudnoću, prema studiji koju su objavili znanstvenici iz Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg i tajlandske ženske asocijacije Kachin.

Studija sadržava preko 400 ispovijedi žena s preko 40 lokacija u Mjanmaru i Kini.

Kineska politika jednog djeteta rezultirala je razlikama u populaciji u kojoj muškarci nadmašuju broj žena za skoro 34 milijuna ljudi te tako potiču potražnju za trgovinom ženama iz susjednih zemalja.

Sukobi, oduzimanje zemljišta, i ostale povrede ljudskih prava mjanmarske vlade u pograničnim područjima, ponajviše u pokrajinama Shan i Kachin, gdje su na tisuće žena bez dokumenata otjerane u ruke krijumčara ljudima i prisiljene na brak iz kojega ne mogu izaći, napominju istraživači.

"Žrtve prisilnog braka trpe niz kršenja svojih ljudskih prava te su izložene fizičkim i psihološkim rizicima", rekao je glavni autor studije Courtland Robinson.

"Ova studija skreće pažnju na bit problema i na hitno djelovanje i podršku žrtvama", naglasio je Robinson.

Studija poziva Mjanmar da prekine unutarnje sukobe i da osigura da njeni građani posjeduju osobne dokumente, koji bi im omogućili zakonit rad u Kini.

Također poziva vladu Kine da omogući mjanmarskim izbjeglicama sigurno utočište i humanitarnu pomoć kako bi se umanjila njihova ranjivost na trgovinu ljudima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi na čelu je mjanmarske vlade od 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2021 03:14