ENIGMA

Novi zagonetni incident u Islamskoj Republici: Sedam brodova zapaljeno u iranskoj luci Bushehr

Iransko najviše sigurnosno tijelo reklo je 3. srpnja da je utvrđen uzrok požara u Natanzu i bit će objavljen na vrijeme
 /IRIB NEWS AGENCY/AFP

Najmanje se sedam brodova zapalilo u iranskoj luci Bushehr, javila je u srijedu novinska agenciju Tasnim, a čini se da je to zadnja u nizu neobjašnjivih nesreća na nuklearnim i industrijskim postrojenjima od kraja lipnja.

Nema dojava o žrtvama, dodaje agencija.

Bilo je nekoliko eksplozija i požara u području iranskih vojnih, nuklearnih i industrijskih postrojenja od kraja lipnja, uključivo požar u iranskoj podzemnoj nuklearnoj elektrani Natanz 2. srpnja.

Natanz je u središtu iranskog programa obogaćivanja uranija za koji Teheran kaže da se provodi u civilne svrhe.

Zapadne obavještajne agencije i UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) vjeruju da je Iran razvijao koordinirani, tajni program nuklearnog oružja do 2003. kada je zaustavljen, no Teheran takve optužbe odbacuje.

image
/IRIB NEWS AGENCY/AFP

Iransko najviše sigurnosno tijelo reklo je 3. srpnja da je utvrđen uzrok požara u Natanzu i bit će objavljen na vrijeme.

Neki iranski dužnosnici rekli su da je možda izazvan kibernetičkom sabotažom, a jedan je i upozorio da ćeTeheran odgovoriti državi koja izvodi takvu vrstu napada.

U članku početkom srpnja državna novinska agencija IRNA govorila je o mogućnosti sabotaže koju izvode neprijateljske zemlje kao što su Izrael i Sjedinjene Države, iako ih nije izravno optužila.

Izraelski ministar obrane rekao je 5. srpnja da njegova zemlja ne stoji "nužno" iza svakog tajnovitog izgreda u Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:15