ŠTETNO ZA DJECU

Novi zakon u Rusiji: Zabranjuje se emitiranje popularnih Simpsona i South Parka prije 23 sata

MOSKVA - U Rusiji u subotu stupa na snagu novi zakon za zaštitu djece kojim se televizijskom kanalu TV2×2 zabranjuje prikazivanje američkih crtanih filmova, primjerice popularnih Simpsona, potvrdio je u petak predstavnik teklevizijskog kanala.

"S novim zakonom više ne možemo emitirati crtani film The Itchy and Scratchy Show koji je dio serijala Simpsoni ", izjavio je generalni direktor kanala Lev Makarov. Taj crtić je u stvari parodija na Toma i Jerryja.

South Park, crtana serija o avanturama četvero djece osnovnoškolske dobi prikazivat će se poslije 23 sata, a sve sekvence u kojima je Kenny ubijen bit će izbačene.

Ovaj zakon štiti djecu od "štetnih informacija za njihovo zdravlje i razvoj", a posebice zabranjuje scene nasilja, seksualnih odnosa, upotrebu droge, alkohola i cigareta, objašnjavaju vlasti.

Mediji i ruski animatori kritiziraju taj zakon jer sumnjaju da će se odnositi i na druge televizijske kuće i kanale, a također zamjeraju što neki kultni crtići iz sovjetske ere, poput "Nu, pogodi!" i "Krokodil Gena" neće biti zabranjeni iako se u njima "naveliko puši".

Zakon će se, kako tvrdi agencija za nadzor medija Roskomnadzor, ponovo razmotriti nakon mjesec dana pa su moguće njegove promjene i dopune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:07