LET MH370

NOVI ZAOKRET U ISTRAZI JEDNOG OD NAJVEĆIH MISTERIJA ZRAKOPLOVNE INDUSTRIJE U dokumentima otkrili 'zagonetni teret od 90 kg': 'To znači samo jedno!'

 
 Pool / Andrew Winnings / Reuters

Nestanak zrakoplova Malaysian Airlinesa na letu 370, s 239 putnika i članova posade jedna je od najvećih zagonetki zrakoplovne industrije, a prema najnovijim izvješćima čini se kako je došlo do novog momenta u istrazi.

Naime, francuski istražitelji koji analiziraju nestanak Boeinga 777 koji je 8. ožujka 2014. poletio iz Kuala Lumpura prema svom odredištu Pekingu, otkrili su kako je u avioni bio i 'misteriozni teret od 90 kilograma'.

Ghyslain Wattrelos, koji je na kobnom letu, izgubio suprugu i dvoje djece, kaže kako je teret otkriven u novom izvješću o putnicima i prtljazi.

- Misteriozni teret od 90 kg dodan je na popis prtljage nakon uzlijetanja. Prostor za prtljagu bio je pretovaren, a nitko nije znao zašto. Stručnjaci nisu dali nikakav zaključak o tome. Možda je riječ o nestručnosti, a možda o manipulaciji. Sve je moguće. Ovo će biti jedno od pitanja za Malezijce - izjavio je Wattrelos za Le Parisien.

Njegove tvrdnje rasplamsale su jednu u nizu teorija zavjere vezanih uz nestanak ovog aviona, a to je ona da ga je oteo slijepi putnik.

Ranije ovog mjeseca, stručnjak za zrakoplovnu sigurnost, Tim Termini izjavio je za Channel 5 da je teorija o slijepom putniku jedna od mogućnosti koja bi mogla objasniti nikad razjašnjen misterij.

- Mislim da je vrlo vjerojatno kako se u ovom slučaju dogodila - otmica. Za otmicu pak postoje četiri opcije - mogao ju je izvesti netko od članova posade, mogao je to biti netko od putnika, mogao je biti i slijepi putnik (što bi bilo uistinu neobično), a mogla je biti izvedena i na elektronički način, upravljajući avionom iz neke baze na zemlji - rekao je.

Daily Mail podjeća kako je teret koji je prevozio avion dugo vremena bio u centru pažnje. Naime, bivši šef Malaysian Airlinesa Ahmad Jauhari Yahya svojednobno je otkrio kako su 12 dana nakon nestanka aviona utvrdili da je u njemu bilo 200 kilograma litij-ionskih baterija. Dva mjeseca poslije kompanija NNR Global potvrdila je kako je u zrakoplov ukrcala 2,4 tone raznog tereta od čega 221 kilogram otpada na litij-ionske baterije, a ostatak su bili 'punjači i pribor za radio'. Nikada nije razjašnjeno što se misli pod time.

U svibnju prošle godine, Glas 370, skupina rođaka ljudi koji su nestali u avionu, pozvala je malezijsku vladu da objavi potpuni popis tereta koji je bio u zrakoplovu.

Danica Weeks, udovica australskog državljanina Paula Weeksa, za tamošnje je medije izjavila:

- Nevjerojatno je kako postoji činjenica da zrakoplovna kompanija koja je ljudima uzela novac kako bi ih prevezla iz jednog odredišta u drugo još uvijek nije objavila što se još prevozilo u tom avionu. Prošle su četiri godine, a mi još uvijek nismo vidjeli sve dokumente o letu. Još uvijek ne znamo što znači 'pribor za radio'. Nekoliko puta smo od njih tražili kompletan popis tereta u avionu, no nisu nam ga nikad dali.

Nestanak MH370 smatra se jednom od najvećih zagonetki zrakoplovstva i uspoređuje s neobjašnjivim nestankom Amelie Earhart tijekom leta preko Pacifika 1937.

Od tada se pojavio niz teorija zavjere, od samoubilačke misije kapetana do pokušaja terorističke otmice koja je pošla krivo. Francuska je jedina država koja još uvijek provodi pravnu istragu o nesreći i nestanku troje svojih državljana.

Francuski istražitelji procjenjuju kako će im trebati oko godinu dana kako bi obradili sve informacije koje su dobili od Boeinga, no preliminarne informacije sugeriraju 'kako je netko bio za upravljačem aviona kada je nestao u Indijskom oceanu'.

Istražitelji ovaj zaključak donose na temelju podataka o letu koji govore da je Boeing 777 prije nestanka napravio nekoliko 'abnormalnih' zaokreta koji bi se mogli izvesti jedino ručno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:54