VELIKA KRIZA

NOVI ZAPLET U SLUČAJU NESTALOG NOVINARA Turske vlasti pretražile rezidenciju saudijskog generalnog konzula, on sat vremena ranije zbrisao avionom

 
 Reuters

Saudijski generalni konzul napustio je Istanbul u utorak, nekoliko sati uoči najavljenog pretraživanja njegove rezidencije.

Mohamad al-Otaibi napustio je Tursku samo sat vremena prije nego su turske vlasti počele pretraživati njegovu rezidenciju, u okviru istrage o nestalom saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju. Al-Otaibi je otputovao komercijalnim letom saudijske kompanije u Rijad.

Sat vremena nakon toga turska je policija ušla u njegovu rezidenciju u Istanbulu.

Turske i saudijske vlasti prije toga su u noći na utorak izvršile višesatnu istragu u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

Security officers are seen in front of the residence of Consul General of Saudi Arabia Mohammad al-Otaibi in Istanbul, Turkey October 16, 2018. REUTERS/Osman Orsal
REUTERS

Polic wait for the forensic experts to arrive at a residence of Consul General of Saudi Arabia Mohammad al-Otaibi in Istanbul, Turkey October 16, 2018. REUTERS/Murad Sezer
REUTERS

Police clear the way as they wait for the forensic experts to arrive at a residence of Consul General of Saudi Arabia Mohammad al-Otaibi in Istanbul, Turkey October 16, 2018. REUTERS/Murad Sezer
REUTERS

A car enters the residence of Consul General of Saudi Arabia Mohammad al-Otaibi in Istanbul, Turkey October 16, 2018. REUTERS/Osman Orsal
REUTERS

FILE PHOTO: Consul General of Saudi Arabia Mohammad al-Otaibi gives a tour of Saudi Arabia's consulate in Istanbul, Turkey, October 6, 2018. REUTERS/Osman Orsal/File Photo
REUTERS
Mohammad al-Otaibi

Nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje. Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno, što Saudijci snažno odbacuju.

Tijekom noći turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali su ga devet sati, rekli su Reutersovi očevici.

Turski ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu najavio je ranije u utorak na konferenciji za novinare u Ankari da će policija ponovno pretražiti konzulat u utorak kao i konzulovu rezidenciju koja bi, po ranijim izvješćima turske televizije, mogla biti povezana s Khashoggijevim nestankom. Pretražit će se i više vozila.

Mike Pompeo u srijedu stiže u Tursku

ANKARA - Američki državni tajnik Mike Pompeo će u srijedu posjetiti Tursku, kamo će doputovati iz Saudijske Arabije gdje je bio u posjetu posvećenom nestanku saudijskog novinara u Istanbulu, objavilo je u srijedu tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je navelo da Pompeo odlazi u Tursku u radni posjet, ali nije spomenulo slučaj Jamala Khashoggija. Sumnja se da su saudijske vlasti dale ubiti novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada.

Tijekom posjeta razgovarat će se o bilateralnim odnosima, Siriji i regionalnim i međunarodnim pitanjima, navelo je ministarstvo u priopćenju.

Turski ministar vanjskih poslova Mevulut Cavusoglu je izjavio da će Pompeo izvijestiti Tursku o svojima razgovorima u Ryadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:45