ZERO-COVID

Novi Zeland ide dalje s kontroverznom idejom totalne eliminacije korone lockdownom: ‘Bilo bi baš šteta sad odustati‘

Podrška ovakvoj vladinoj odluci je navodno jako visoka, a čak 84 posto Novozelanđana misli da je četvrti lockdown dobra ideja
Wellington, Novi Zeland
 Marty Melville/AFP

Glavni novozelandski dužnosnik zadužen za odgovor te države na pandemiju covida-19 kaže kako Novi Zeland neće odustati od kontroverzne strategije potpune eliminacije virusa, u trenutku dok ta zemlja bilježi porast broja novozaraženih, piše Guardian.

Novi Zeland je u srijedu prijavio 63 nova slučaja covida-19 čime se broj zaraženih popeo na ukupno 210. To je najveći dnevni skok od izbijanja zaraze prošlog tjedna, a u bolnici je 12 osoba.

Neki analitičari i mediji iz drugih zemalja pitaju se bi li Novi Zeland trebao nastaviti sa strategijom potpune eliminacije virusa, no ministar Chris Hipkins kaže da zemlja ostaje na zacrtanom pravcu.

- Svim Novozelanđanima koji se pitaju je li to ispravna strategija, poručujem da je prerano za odustajanje. Sad kad smo došli ovako daleko, bilo bi baš šteta odustati. I dalje se namjeravamo riješiti ovog najnovijeg izbijanja zaraze i vratiti se normalnom životu, kazao je.

- Naravno da želimo doći do faze u kojoj zatvaranje više neće imati smisla, no do toga još nismo stigli i nećemo odustati prije nego dođemo do te točke, kazao je Hipkins.

Njegovi komentari podsjetili su na one premijerke Jacinde Ardern koja je u ponedjeljak rekla: - Za sada se svi slažu, strategija je eliminacija. Među nama nema diskusije ili debate o tome jer je to najsigurnija opcija dok ne cijepimo naše ljude.

Podrška ovakvom vladinom pristupu i dalje je navodno jako visoka. Prema rezultatima ispitivanja koje je proveo portal The Spinoff i objavio u srijedu, tek 10 posto Novozelanđana smatra da je strategija eliminacije pogrešna, 69 posto ih podržava strategiju, a 21 posto nije sigurno. Ispitivanje provedeno prošlog tjedna pokazalo je da čak 84 posto Novozelanđana podržava novi lockdown.

I dok se broj novih slučajeva povećava, stručnjaci naglašavaju da se vjerojatno radi o ljudima koji su se zarazili prije zatvaranja. S obzirom na vrijeme inkubacije, još je rano reći daje li novo, već četvrto po redu, zatvaranje rezultate u obuzdavanju delta soja.

Ministrica zdravstva Ashley Bloomfield kaže da rast broja novih slučajeva nije eksponencijalan, iako je konstantan. - To je tako isključivo zato što je na snazi četvrto zatvaranje, kazala je.

Hipkins je rekao kako je cijepljenje doseglo novi rekord jer je u utorak cijepljeno čak 80.000 ljudi.

Novi val zaraze na Novom Zelandu zasad je ograničen samo na Sjeverni otok - 12 slučajeva je zabilježeno u Wellingtonu, a ostali su u Aucklandu. S ovim žarištem je povezano 20.383 osoba, a dužnosnici su kontaktirali već njih 12.700.

Zatvaranje je na snazi u čitavoj zemlji. U petak će vlada izvijestiti hoće li čitavi Novi Zeland ostati u četvrtom lockdownu ili će ograničenja biti ukinuta za ostala područja osim Aucklanda i Wellingtona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:14